Hit zvaný Tamagotchi. Kdo ho neměl?

18:09 | 09.11.2013 Mei 33
Kdo z vás neměl ve svém dětství digitální vajíčko se zvířátkem, o které se musel denně starat? Digitální kapesní hračka Tamagotchi (たまごっち) byla svého času velkým hitem po celém světě.
Tamagotchi
Tamagotchi FOTO: wikimedia.org
Tamagotchi bylo vytvořeno v Japonsku a za vše můžou Akihiro Yokoi z WiZ a Aki Maita z Bandai. Hračka se v Japonsku začala prodávat v roce 1996. Po celém světě bylo pak prodáno více než 76 milionů těchto digitálních stvoření.
 
Většina Tamagotchi byla umístěna v malém počítačíku ve tvaru vajíčka, k jehož ovládání stačila obvykle tři tlačítka. Ovšem existovala a existují i Tamagotchi s více tlačítky a také Tamagotchi různých tvarů.
 
Podle Bandai je název odvozen od kombinace japonských slov tamago (たまご), což znamená vajíčko, a uocchi (ウオッチ), což jsou hodinky.
 
Tamagotchi je vlastně virtuální zvířátko, které slouží zároveň i jako přívěsek na klíče. Tato stimulační hra pro lidi všech věkových kategorií v sobě skrývá různé bytosti. Ze začátku to bývalo například kuře, jelikož Tamagotchi začínalo s tvarem vejce. Postupem času a s narůstající popularitou této hračky se ale začala objevovat další zvířátka, bytosti či dokonce osoby. Také začala existovat možnost si vybrat pokaždé jiné stvoření. Některá Tamagotchi nabízela na výběr i kolem 20 bytostí. Člověk chtěl pak vyzkoušet postupně všechny, a tak ho hra bavila ještě déle. Ti z vás, kteří éru Tamagotchi zažili, jistě nezůstali jen u jednoho. Nešlo vlastně ani o žádnou drahou záležitost. Tamagotchi bylo dostupné všem.
 
V roce 2004 se strhla druhá vlna Tamagotchi, Tamagotchi Plus, která představovala nový grafický design od JINCO. Příběh hry ale zůstal stále stejný. Tamagotchi byly tedy malé nepozemské bytosti, které se usadily na zemi v digitálních vejcích, aby zkusily zdejší život. To, jaký jejich život bude, už záleží pouze na hráči. Ten se pak o tvorečka stará a on roste od miminka až do dospělého jedince. Bytosti se vyvíjí odlišně a v závislosti na péči, kterou jim jejich majitelé poskytují.
FOTO: LonelyBob / flickr.com
 
Při aktivaci Tamagotchi se vylíhlo zvířátko a jeho majitel se o něj musel začít starat. V pozdějších verzích bylo také možno zadat bytosti jméno a zjistit jeho pohlaví. V prvních vejcích se mohl čas pozastavit v nastavení hodin, čímž se dalo ve hře zastavit plynutí času. V pozdějších modelech této hračky byla zařazena možnost pauzy.
 
Dali jste svému Tamagotchi najíst, je šťastný a dobře vychovaný? Na displeji se vždy ukazovala měřítka jídla, kázně a štěstí. Jídlo se doplňovalo krmením a pitím, které bylo pak v novějších verzích různé, a existoval větší výběr. Štěstí se pak naplňovalo hraním miniher, které se mezi různými verzemi taktéž měnily. Disciplína se pak mohla vylepšovat například tlačítkem „hubovat“, když si zvířátko například odmítá hrát či být krmeno.
 
Čas od času se stalo, že se na obrazovce objevil bobek. Pak se občas mohlo stát, že vaše Tamagotchi smrdí a vy jej musíte vykoupat. Samozřejmě, že jste svého mazlíčka mohli naučit chodit na toaletu.
 
Tamagotchi mohlo dokonce i onemocnět. V takovém případě se pak na obrazovce zobrazila lebka a dokonce i nešťastný výraz mazlíčka mluvil za vše. Zvířátko může být nemocné z mnoha důvodů. Například z překrmování či neuklizených výkalů. A pozor! Pokud nezačnete nemoc léčit, může vám Tamagotchi zemřít. Dobré řešení je tedy použít tlačítko „medicína“ a svého tvora vyléčit.
 
Hračka hraje znělku vždy v určité věkové fázi zvířátka, které pak změní vzhled. Tamagotchi má také narozeniny. Zahraje znělka a váš mazlíček dostane dortík. Ano, Tamagotchi slaví narozeniny a tím pádem tedy stárne. To znamená, že zde nastává další důvod, proč může vaše digitální zvířátko zemřít. Zemře stářím. Tamagotchi mělo ze začátku tři cykly – dítě, dospívající a dospělý. U nových verzí se pak přidal ještě cyklus senior.

Jak šel čas s Tamagotchi. Podívejte se na jeho různé verze.

 
Když váš Tamagotchi zemřel, v japonských verzích se ukázal většinou náhrobní kámen a duch. V britských verzích Tamagotchi se mazlíček změnil v andílka nebo se objevil létající talíř, kterým se tvor vrátil zpět na svou domovskou planetu. Nezoufejte ale, všichni už přeci víme, že si pomocí pár tlačítek můžeme vytvořit ve vajíčku mazlíčka nového.
 
V roce 2009 bylo na světě již více než 44 verzí těchto digitálních mazlíčků, kteří svůj vznik započali v roce 1996. Některé tyto verze byly vydány pouze v Japonsku. Novější verze Tamagotchi přišla na trh v roce 2004 a nesla název Tamagotchi Plus. Zde už se dokonce mohlo vaše Tamagotchi kamarádit s jiným Tamagotchi nebo se bytosti mohly párovat a mít potomky. Nejnovější verzí je pak Tamagotchi P's a vylepšená verze Tamagotchi iD L. Nejnovějším modelem je TamaTown Tama-Go, kde mohou zvířátka navštěvovat i různé obchody a zahrát si různé hry.
 
Na začátku roku 2013 vydala Bandai vylepšenou verzi původního Tamagotchi z roku 1996 jako aplikaci pro Android s názvem Tamagotchi L.i.f.e. Hra měla velký ohlas i dobré recenze.
 
Víte ale, za jakým účelem bylo vlastně Tamagotchi původně vytvořeno? Bylo navrženo pro dospívající dívky, aby jim dalo představu, jaké to vlastně je starat se o děti.

Tamagotchi byl takový hit, že o něm vzniklo i několik písní. Na závěr si připomeňme starý známý Tamagotchi hit od dánské skupiny Daze.


 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9