Shanghai LiFi - Internet přenášený světlem žárovky

19:52 | 25.10.2013 Erik 9
Vůbec nejde o nějaké sci-fi. Posun ve výzkumu čínských vědců na poli přenosu dat pomocí světelného zdroje přiblížil okamžik, kdy k surfování po internetu bude potřeba pouze rozsvícená LED žárovka nad vámi.
LiFi - internet přenášený světlem
LiFi - internet přenášený světlem FOTO: extremetech.com
Připojení mobilu či laptopu k datovým sítím je však jen střípek z celého projektu. Škála možných využití je velmi široká – od komunikace jedoucího auta s pouličními lampami, ultrarychlého přenosu na krátké vzdálenosti až k zajištění bezdrátové sítě v rizikových provozech náchylných k rušení jako jsou letadla, ropné instalace nebo jaderné elektrárny. Využití určitě najde i fakt, že taková komunikace neprochází stěnami budov a proto je bezpečnost přenášených informací mnohem vyšší než u tradiční WiFi.

„LED žárovka se zabudovaným mikročipem dokáže v současném systému poskytovat rychlost přenosu kolem 150 megabitů za vteřinu, což je více než současná průměrná rychlost širokopásmového připojení v Číně. Pod LED žárovkou o výkonu 1W je možné připojit až čtyři počítače,“ vysvětluje Chi Nan, profesorka informačních technologií na šanghajské Fudan University a vedoucí výzkumného týmu zabývajícího se právě vývojem LiFi (což je termín, který začal razit Harald Haas z University of Edinburgh).

„Dnešní bezdrátový přenos je drahý a vysoce neefektivní. Mobilní telefony používají síť složenou z milionů pozemních stanic zesilujících signál, ale většina energie se ztrácí v chladicích systémech. Pro přenos dat se využije jen 5% spotřebované energie.“

Naopak počet žárovek přenášejících data je v podstatě neomezený. Navíc se dnes ve velkém přechází od klasických vláknových žárovek a zářivek právě k LED svítidlům. Ačkoliv zní výsledky velmi slibně, přesto ještě zbývá dokončit vývoj a design klíčových prvků systému a připravit je k hromadné výrobě. Zatím jsou stále v experimentální fázi.

Pokud byste si však chtěli osahat podobné zařízení naživo už teď, nemusíte se v noci tajně plížit do laboratoře. Na deset ukázkových LiFi setů se můžete těšit při návštěvě Mezinárodního průmyslového veletrhu v Šanghaji, který odstartuje 5. listopadu. 


ZDROJ:  xinhua.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9