K-POP Contest 2013 - Zpětná vazba

19:53 | 10.09.2013 Babu 0
Už jsme si připomínali Hallyu Wave Event 2013 a procházeli si vaše nápady a názory. Tentokrát je na čase si připomenout nedělní K-POP Contest! Přinášíme vám tedy zpětnou vazbu i pro tuto akci.
K-POP Contest 2013
K-POP Contest 2013 FOTO: Czech Hallyu Wave

I tento den začal přípravami už od brzkých ranních hodin, kdy se organizátoři, dobrovolníci a zástupci sponzorů začali scházet v Národním domě na Vinohradech, aby mohli vše připravit pro odpolední soutěž. Okolo desáté hodiny se na místo začali dostavovat i soutěžící, které čekala zvuková zkouška. Před dvanáctou hodinou se potom tým organizátorů rozdělil na dvě části. Jedna část zůstala v Národním domě pro dokončení příprav, druhá část se přesunula na Václavské náměstí kvůli flashmobu.
 

Flashmob 2013


Už dost před dvanáctou se na náměstí scházely skupinky fanoušků K-POPu a čekaly na zahájení flashmobu. Asi deset minut před začátkem flashmobu se pak celé náměstí dozvědělo, že se něco chystá, díky hosteskám s balónky Samsung, které se začaly roznášet. Přesně ve 12:00 se pak rozezněly první tóny flashmobu a několik tanečníků se dalo do tance. Bohužel bylo tanečníků mnohem méně než v loňském roce, ale přesto flashmob splnil svůj účel a zaujal mnoho překvapených kolemjdoucích.

Po skončení flashmobu se někteří společně vyfotili a poté se všichni přítomní přesunuli zpět do Národního domu na Vinohradech, kde se pomalu usadili do hlediště a čekali na zahájení soutěže. Krátce po jedné hodině se již chopil slova moderátor Ivo Neuwirth, který uvedl váženého hosta celé akce, jeho excelenci, pana velvyslance Moon Ha Yonga, který nastoupil jako nový velvyslanec Korejské republiky v letošním roce a jeho účast na Contestu byla tedy premiérová. Pan velvyslanec soutěž uvedl krátkým proslovem a poté se již slova chopil opět Ivo a pro rozproudění všech uvedl na scénu skupinu O.M.G., která zvítězila v loňském ročníku českého kola K-POP Contestu, ale také na celkovém finále K-POP World festivalu v Koreji.
 

Nádherné prostory sálu Národního domu na Vinohradech

Po vystoupení O.M.G. již následovalo první soutěžní vystoupení. Původně byla na řadě skupina Wild Energy, ale kvůli technickým potížím musela být přehozena za méně početnou skupinu Wings. Tato pětičlenná skupina předvedla sestavu z písní Electric Schock od f(x),Time Control od EXOLucifer od SHINee, a přestože děvčata nečekaně musela nastoupit jako první, na jejich čísle to nebylo poznat a soutěž skvěle zahájily. Hned po Wings přišla na řadu skupina Chaotic, jediná početnější skupina v kategorii Zpěv. Bohužel se hned u druhého čísla objevil druhý technický problém a děvčatům nefungoval jeden mikrofon. O to více uznání si zaslouží, že i přes to se nenechaly vyvést z míry, své vystoupení dotáhly krásně až do konce a ukázaly sílu hlasu jedné ze svých zpěvaček, která i přes nefunkčnost mikrofonu byla slyšet daleko mezi diváky. Chaotic si vybraly písničky Huh a Volume Up od 4Minute.

Po Chaotic přišla na řadu jedenáctičlenná, tedy nejpočetnější skupina celého letošního Contestu – Wild Energy, kde drtivá většina (10) děvčat dorazila na Contest až ze Slovenské republiky. Předvedly velmi působivé podání písniček Peter Pan a Wolf od skupiny EXO. Celkově čtvrtá, ovšem v kategorii zpěv jako druhá, vystoupila Polli s písničkou OMG od TaeTiSeo a svým osobitým stylem. Následovalo vystoupení skupiny Boom CO, která si pro nás připravila mix písniček Ugly (2NE1) pro zpěv a k tanci mix songů od Black Queen, Secret, miss A, T-ara a Hyuny. Ihned po nich se sálem rozlehl další hlas jednoho ze zpěváků, jediného samostatného chlapce v celé soutěži, Štěpána Janka, který zazpíval Ice Flower od zpěvačky Ailee.

 

Mnohá Vystoupení dokázala ze židle zvednout nejen porotu…


Po krátké, desetiminutové přestávce zahájilo druhou třetinu soutěžního bloku šestičlenné seskupení s názvem SIX OF A KIND a předvedlo velmi dynamické vystoupení, ve kterém ústřední roli hrála písnička Bang! od After School, a které diváky doslova zvedlo ze židle. A možná ani nebylo potřeba si sedat. Po SIX OF A KIND se na pódiu představily sestry Annie & Evellin, které svými hlasy všem učarovaly s písničkami od Naul – Memory of the Wind, 2NE1 – I Love You a Sistar – Alone. Následovalo další, taktéž dynamické vystoupení skupiny VIRDO. Děvčata si připravila vystoupení, kde jako intro zvolila písničku Devil´s cry (Taeyeon z Girls' Generation) a dále B.A.P – One Shot. V pořadí desátou vystupující byla Sunhye, která zazpívala I Will Show You od Ailee. Po ní se na pódium ukázala skupina Good Question, která spolu s pěveckým a tanečním uměním předvedla i své herecké schopnosti při poutavém úvodu svého výstupu. Třetinu poté uzavřela zpěvačka Ells s písničkami Hello od SHINee a Honey od Park Jin Younga.
 

…ale také celý sál.


Po další krátké pauze na pódium vystoupily sestry Vataščinovy, jakožto historicky první vítězky K-POP Contestu 2011. Ihned po nich se pak mohla zahájit třetí třetina soutěžního klání, které nádherně otevřela skupina Effe(x)tion s velmi podařeným coverem písniček Rum Pum Pum Pum a Electric Shock od f(x). Svým zpěvem a rappem po nich zapůsobilo duo Fourteen (s Heart to Heart od 4Minute, Alone od Outsidera, Action od NU’EST a Please Don’t Go od 2NE1) a následovalo vystoupení jediné smíšené chlapecko-dívčí skupiny V-Can, jejíž členové nám zazpívali a zatancovali na songy You Are My Everything od Davichi, MAMA od EXO a Standing Still od U-KISS. Následovalo další pěvecké vystoupení interpretky se stage jménem Keia a s písničkami 1.2.3.4. od Lee Hi a Heartbreaker od G-Dragona. Nyní měla následovat skupina Delicious, ale z vážných důvodů musela tato skupina odstoupit a tak se nám představila rovnou poslední soutěžící, mladičká Min Ji, která publikum překvapila vlastní kompilací písniček od EXO (Wolf, My Lady a Two Moons), zazpívaných na podkladu songu Miss Korea od Lee Hyori.
 

Porota to letos rozhodně neměla snadné…

Soutěžící se nám tedy již představili všichni a následovala poslední přestávka, ve které bylo za úkol sečíst hodnocení poroty. Jakmile byli vítězové známi, svolal moderátor všechny soutěžící na pódium a očekávané vyhlášení mohlo začít. Nejdříve se vyhlásila cena sympatie, pro kterou hlasovali v průběhu celé soutěže právě diváci a tuto cenu si zaslouženě odnesla skupina Effe(x)tion. Třetí místo v pěvecké kategorii poté dostal za své vystoupení Štěpán Janek. Na druhé příčce se umístilo duo Annie & Evellin a vítěznou pozici obsadila právě poslední vystupující, Min Ji.

V kategorii performance pak třetí místo obdržela opět skupina Effe(x)tion, druhé místo získalo nejpočetnější uskupení Wild Energy a vítězná příčka patřila skupině SIX OF A KIND.

Po vyhlášení vítězů se také rozdaly ceny za kreslení a za správně vyplněné kvízy v prvním dni. Poté už byl celý Contest u konce a všichni, kteří se ještě chtěli bavit, se mohli přesunout do nedalekého klubu Radost, kde byla od 18:30 AsianStyle Party, na které jsme se všichni mohli bavit až do brzkých ranních hodin.

Vítězové z obou kategorií pak samozřejmě postoupili do on-line hlasování, kde se rozhodne, zda nás pojedou reprezentovat do Changwonu či ne. Hlasujte pro své favority! Pro SIX OF A KIND můžete hlasovat ZDE a Min Ji věnujete svůj hlas na TÉTO stránce.
 

Vítězky obou kategorií a porota K-POP Contestu 2013


A co jste na K-POP Contest 2013 říkali vy?


Základní hodnocení vyplnilo celkem 83 z vás, kdy 63 označilo akci za skvělou, 17 za ucházející a pouze 3 hlasující považovali akci za špatnou.

Kdyby byla úroveň akce hodnocena hvězdičkami, z celkového počtu sedm hvězdiček byste Contest v průměru ohodnotili na 5,91, což je téměř šest hvězdiček, čehož si rozhodně vážíme a doufáme, že do příštích let se nám spokojenost a hodnocení podaří jedině zvyšovat!

Dále bylo ve zpětné vazbě několik otázek, na které jste nám odpověděli, případně jste nám sdělili vaše tipy. Některé z nich (převážně ty, které se opakovaly) sem nyní uvedeme a spolu s nimi také vyjádření organizátorů.
 

Přátelská atmosféra…
 

Flashmob:

Při hodnocení flashmobu jste se dosti rozepisovali. Většina těch, kteří netancovali, psali, že příští rok do toho určitě půjdou, což nás moc těší a doufáme, že to myslíte všichni vážně. :) Níže jsou vybrané některé tipy na zlepšení anebo poznámky, které se vícekrát opakovaly, a tak přikládáme vyjádření.

Váš tip: Chtělo by to více času na nacvičení a vybírat písničky podle choreografie, ne oblíbenosti.
Vyjádření organizátorů: Flashmob byl známý už od května. Většina z vás ve zpětné vazbě psala, že by to chtělo, aby byl znát alespoň od poloviny června. Což jsme, právě tím květnem, jistě dostatečně splnili. Co se výběru písniček týče, vzhledem k tomu, že je těžké zvolit písničky vyhovující většině, již jsme flashmob 2014 vložili do rukou vás – účastníků, nikoliv nás, organizátorů. Věříme, že se vám podaří vytvořit a odhlasovat vhodný flashmob.

Váš tip: Dávat do flashmobu novější písničky.
Vyjádření organizátorů: Nemyslíme si, že je flashmob zrovna o ukázce nejnovějších písniček. Nepovažovali jsme to tedy za důležité. A do budoucna? Bohužel kvůli tomu, že je nutné, aby byl flashmob známý již koncem tohoto roku, nebudou na seznamu nejčerstvější hitovky. Důvod je takový, že pro flashmob 2014 jsou poměrně rozsáhlé plány, které si prozatím necháme pro sebe, ale věříme, že tak bude flashmob jedině lepší.

Váš tip: Bylo by dobré označit člena, podle kterého se má člověk flashmob učit, mnohdy tančí každý jinak.
Vyjádření organizátorů: Tuhle problematiku již rozhodně řeší naše plány s flashmobem 2014. Každému bude jasné, podle koho tancovat. Však uvidíte za pár měsíců sami. ;)

Vaše poznámka: Nevšimli jsme si, že bylo hlasování o písničkách (interpretech) do flashmobu.
Vyjádření organizátorů: Ano, hlasování bylo, stejně jako předchozí ročníky, na facebooku Czech Hallyu Wave.

Vaše poznámka: Flashmob nebyl v uvedený čas! Konal se dříve.
Vyjádření organizátorů: Určitě ne. Flashmob jsme avizovali ve dvanáct a přesně ve dvanáct byl také spuštěn. Čas kontrolovali a hlídali tři různí lidé se satelitním časem. Doporučujeme zkontrolovat nastavení hodin či hodinek. Flashmob byl totiž opravdu zahájen přesně ve 12:00.

Vaše poznámka: Myslela jsem, že bude stejný problém se zvukem, jako vždycky a neuslyším hudbu. Proto jsem se to ani neučila.
Vyjádření organizátorů: Škoda. Zvuk byl napraven a můžeme vás ujistit, že do budoucna už bude minimálně takový, jako letos, což bylo dostačující.

Vaše poznámka: Flashmob byl moc krátký, tancoval se jen jednou.
Vyjádření organizátorů: Flashmob by se neměl tancovat vícekrát. Mělo by jít o jednorázovou akci, kdy se seběhnou tanečníci, odtancují a zase utečou. Určitě neplánujeme ani v budoucích ročnících flashmob tančit na místě vícekrát.

Vaše poznámka: Focení u koně prý být nemělo a nakonec bylo, ale my už jsme tam nebyli.
Vyjádření organizátorů: Ano, je to tak. Plánovali jsme focení na schodech v Národním domě. Tohle bylo bohužel špatně domyšlené. Důvod byl ten, že socha Václava byla zatarasena a tak jsme hledali alternativu, kde by se všichni mohli lépe seskupit. Pro příště už víme, že focení u Václava prostě bude! :)

Vaše poznámka: Video s flashmobem se dalo špatně najít, nevěděla jsem o něm.
Vyjádření organizátorů: Vždy videa budou dohledatelná na našich stránkách. Pokud vám stránky připadají nepřehledné, přesto mají políčko pro hledání, kam stačí napsat flashmob a video se vždy ukáže mezi prvním z článků.

Vaše poznámka: Netancovala jsem, protože tančilo hrozně málo lidí.
Vyjádření organizátorů: Co více jen dodat než opět škoda. Pokud si tohle opravdu řeklo tolik lidí, pak je nám hned jasné, proč byla letos tak malá účast. Doufáme, že pro příště vás navnadíme přidat se i přes podobné obavy.

Vaše poznámka: Letos byl konečně slyšet zvuk!
Vyjádření organizátorů: ANO! Třikrát sláva. ;) Věřte, že z toho máme stejně takovou radost jako vy a konečně víme, jakou aparaturu tedy vždy s sebou. :)
 

Sál plný fanoušků při K-POP Contestu 2013
 

A teď už zpětná vazba k samotnému Contestu:
 

Co se vám na K-POP Contestu nelíbilo? Co byste udělali jinak?

Váš tip: Je škoda, že nebyla zveřejněna videa z výběrových kol. Ti, kteří skupiny a soutěžící neznají, tak nemohli vědět, komu mají fandit!
Reakce organizátorů: Zveřejňování videí finalistů předem jsme nijak neplánovali a videa z předkol nebyla zveřejněna také z toho důvodu, že bylo možné, že někteří z finalistů na předkole již předvedli to, co si chystali do samotného finále, zatímco jiní ne, čímž by se ti první zmínění mohli cítit znevýhodněni, protože by si ostatní mohli podle jejich vystoupení připravit něco „lepšího“. Je ale pravdou, že zveřejnění vystoupení finalistů předem by pomohlo nejen vám, divákům, abyste si mohli vybrat své favority, ale zároveň by to mohlo podpořit snahu soutěžících a tím i celkovou úroveň soutěže. Rozhodně bereme tento dotaz jako užitečný tip a promyslíme možnosti.

Váš tip: Technické problémy!
Vyjádření organizátorů: Jsme si moc dobře vědomi, že i letos nastaly další potíže s technikou, i když bylo děláno všechno proto, aby se to již neopakovalo. Ačkoliv jsme se nevyhnuli všem potížím, oproti loňským ročníkům byla technika a zvuk přesto o mnohem pokročilejší a s panem zvukařem jsme již prokonzultovali, čím byly technické potíže na začátku způsobeny a jak je možné jim pro příště předejít. A takových konzultací bude ještě rozhodně více. Tedy – slibovat se v případě techniky nic nedá, selhat může kdykoliv, ale rozhodně plánujeme zajistit ještě více opatření.

Váš tip: Porota lépe obeznámená s K-POPem i soutěží jako takovou (pravidla apod.).
Vyjádření organizátorů: Ano. V porotě opravdu seděli asi tři až čtyři lidé, kteří K-POP znají a poslouchají pravidelně. Zbytek byl jen zběžně s K-POPem obeznámen, což je stále většina. Touto chybou jsme se poučily. Za organizátory rozhodně prohlašuji, že si nemyslíme, že by to s pořadím zamíchalo až natolik, na kolik je přesvědčeno mnoho z vás, ale rozhodně pro klid duší našich i vašich budeme dbát na to, aby porota příští rok K-POPu rozuměla, dokázala srovnat soutěžící s originálními umělci a věděla, o čem mluví a co se od ní jako od poroty očekává.

Váš tip: Jídlo. Bylo přeci slíbené! Proč nebylo, když byl lístek dražší?
Vyjádření organizátorů: Jídlo slíbené nebylo. Již delší dobu před akcí jsme na mnoha místech řešili, že jídlo pro všechny letos nebude, protože není v silách Czech Hallyu Wave a ani sponzorů zajistit korejské občerstvení pro 800 osob. A přesto, že nebylo zajištěné jídlo, náklady na soutěž pro téměř trojnásobný počet diváků jako loni stouply. Proto lehce podražilo i vstupné.

Váš tip: Chtělo by to zcela oddělené kategorie (jen zpěv, jen tanec).
Vyjádření organizátorů: Zjistíme, co a jak a zamyslíme se i nad touto možností, pokud bude zpřístupněna. Vzhledem k tomu, že performance vystoupení s tancem, ale i zpěvem jsou ale pro mnohé nejzábavnější, nechceme lidem brát i tuto možnost. Máme tedy dělat kategorie tři? Tanec, zpěv a kombinovaná performance? Nebo snad máme opravdu všem tanečníkům zakázat zpívat a zpívajícím zakázat tancovat? Je možné, že to opět bude jako v prvním ročníku – bude v kategorii performance možné i čistě tancovat, ale také bude možné zapojit i zpěv. Striktnímu rozdělení bychom se ale asi rádi vyhnuli.

Váš tip: Přestávky byly krátké, chtěly by prodloužit.
Vyjádření organizátorů: Krátké pauzy jsme si uvědomovali i my sami. Pro příště je už teď máme na soupisu věcí, které chceme určitě změnit.

Váš tip: Neférový výběr vítěze. Porota byla podplacená a vybírali se úmyslně pouze soutěžící s asijským vzhledem.
Vyjádření organizátorů: Ne. Ne a i potřetí ne. Výběr byl naprosto férový a to tím způsobem, že: Porota osobně neznala nikoho ze soutěžících. Porota nebyla nijak ovlivněna, nedostala k tomu ani šanci. Porota rozhodně nevybírala podle asijského vzhledu, ale čistě podle kritérií bodování, která byla jasně dána. 

Váš tip: Je nespravedlivé, když soutěžící vědí, kolikátí přijdou na řadu, příště pořadí losovat až na místě.
Vyjádření organizátorů: Pořadí soutěžících určitě bude předem dáno i příště. Za prvé, rozhodně není nefér, když každý ví, kolikátý půjde na řadu. Naopak, pokud se své pořadí dozvědí všichni zároveň a dostatečně předem, můžou se na něj psychicky připravit. Za druhé přesně vědí, kdy se mají chystat a kolik na to mají času. Za třetí není možné losovat pořadí na místě už kvůli zvukovým záležitostem, což jsme se dozvěděli při letošním ročníku. Je potřeba naplánovat, jak po sobě skupiny půjdou, aby bylo možné pokud možno rychle, dobře a efektivně předělovat mikroporty.

Váš tip: Akce je už moc velká a vytrácí se přátelská atmosféra. Chtělo by to jít zpět do začátků a k malým akcím. Moc se hraje na formát a reklamu.
Vyjádření organizátorů: Mrzí nás, že to někteří berou takto. Ať už chceme nebo ne, zájem o K-POP stále stoupá a tím pádem i o Contest, ať už ze strany soutěžících nebo ze strany diváků. Pokud je potřeba vybírat z mnoha přihlášených, je nutné dívat se na úroveň jejich vystupování a vybírat podle ní. Stejně tak je nutné zajistit místo pro dostatečný počet osob, načež je zapotřebí zajistit dostatečné sponzorství a pro dostatečné sponzorství je nutné zajistit pro sponzory dostatečnou reklamu. Všechno to spolu tedy souvisí. Rozhodně není větší reklama proto, že bychom se úmyslně dovolávali větší pozornosti. Atmosféra v sále se nám přesto líbila. A mohla by být lepší? Možná i mohla. Ale zrovna to už záleží čistě na divácích samotných.

Vaše poznámka: Kdyby nebyli někteří soutěžící ze Slovenska, vůbec by nikdo nezmínil, že i Slováci na Contest dorazili, i když nás bylo hodně.
Vyjádření organizátorů: Přiznáme se, že tohle nás malinko zarazilo. Nevítali jsme zvláště Čechy, ani Moraváky, ani Korejce a ani jiné národnosti. Nenapadlo nás tedy zvláště zmínit Slovensko. Samozřejmě jsme moc rádi za všechny, kteří k nám i ze zahraničí dorazili, hlavně proto, že máme všichni šanci se někde společně sejít a užít si společnou zábavu, ovšem nikdo z nás nemá na čele vlajku státu, z kterého dorazil. Nikdo z nás nemá přehled, ze které země je tu lidí hodně, ze které méně, ze které jen někdo…
 

Ivo a všichni finalisté
 
A co se vám pro změnu líbilo a nechali byste pro příště?

(Uvádíme v bodech, tučný bod je vaše vyjádření, text pod ním zase organizátorů.)

 

Moderátor!!!
- ANO! Souhlasíme, Iva rozhodně měnit nebudeme a vaše mnohé zprávy mu rádi v brzké době předáme. V odpovědi na tuto otázku byl zmíněn snad nejvíce krát. ;)

Prostory!
- I nám se letošní prostory velice zamlouvaly. Pokud to bude možné, rádi z nich uděláme prostory již tradiční. Nicméně není možné v tuto chvíli slíbit.

Cena sympatie!
- Rozhodně bychom neradi, aby naše první cena sympatie byla i tou poslední. Spolehněte se tedy, že tenhle bod zůstane i pro příště.

Skvělá atmosféra!
- Nejedná se zrovna o bod, který je ovlivnitelný z naší strany, ale jako organizátoři se určitě přidáváme a budeme moc rádi, pokud tahle atmosféra bude i nadále „tradiční“.

Lightsticky!
- Tady opět platí, že nemůžeme stoprocentně slíbit, ale také už je považujeme za součást Contestu, kterou bychom neradi měnili. :)
 

Vyhlašování ceny sympatie

Mnohokrát se také opakovala žádost o ponechání skvělých dobrovolníků, kteří byli stále po ruce a dokázali poradit nebo alespoň odkázat na správnou osobu. Dobrovolníkům tímto moc děkujeme a ujišťujeme vás, že bez nich už nikdy. A další opakovaný bod byl: Organizátoři. Co více říci, než že z celého srdce děkujeme za vaši účast a podporu. Bez vás všech by se akce nekonaly a my doufáme, že jste si toho všichni řádně vědomi.

Těšíme se na vás zase za rok! (A doufejme, že s některými už i dříve.)
Czech HallyuWave & Elegance in Detail

Více fotografií z akce naleznete ZDE. Fotografie v článku pro nás pořídili: Legi, LeaFox

Partneři akce:
Generální partner akce
 
Hlavní partner akce
 
Vedlejší partner akce

 


ZDROJ & FOTO: CzechHallyuWave.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9