Čau čau - lví pes s modrým jazykem

17:03 | 03.09.2013 Eunka 14
Máme tu dalšího psího krasavce, který tentokrát pochází z Číny a trochu připomíná huňatého medvídka nebo lva. Působí vznešeně a kdysi prý pobýval i v tibetských klášterech.
Čau čau
Čau čau FOTO: Valerie / flickr.com
Čau čau nebo také Chow chow (鬆獅犬) je plemeno psa, které pochází z Číny. Řadí se do skupiny špicové a primitivní plemena. Když se na něj podíváte, řeknete si automaticky, že musí jít o miloučkého a přítulného medvídka s chundelatou srstí. Není to však pravda. Zdání klame. Je to svým způsobem uzavřený, zdrženlivý, ale také nezávislý a inteligentní pes. Někteří majitelé tvrdí, že svou povahou někdy připomíná kočku. 

Tento huňáč ovšem svého páníčka chrání, a když na to přijde, dokáže být i agresivní. Při výcviku si umí postavit hlavu. Jeho tvrdohlavost se může zvyšovat věkem. Proto je zásadní začít s výchovou již od štěněte. Jinak se pak můžete vážně dočkat toho, že se promění v malého lva.

V jakých barvách lze toto plemeno najít? Nejznámější je plavá, černá a červená. Bývá však i modrá a krémově bílá. Péče o srst je poměrně náročná. Tento krasavec má totiž opravdu hustý kožíšek. Je třeba psa pravidelně kartáčovat a v létě dbát na to, aby měl dostatek vody a stínu, protože takový kožich může vést na slunci k přehřátí. 



Co je ještě pro tohoto fešáka typické? Samozřejmě, že modře zbarvený jazyk. A pak také jeho chůze. Chodí tak trochu, jako by se klouzal. Výška v kohoutku se uvádí 46 - 56 cm a váha v dospělosti okolo 21 - 32 kg. Čau čau se dožívá zhruba 12 - 15 let. 

A nyní něco málo z historie. Nedávné analýzy DNA potvrdily, že toto plemeno je jedním z nejstarších psích plemen. V Číně je Čau čau znám již více než 2000 let. Předkové byli drženi k lovu a jako hlídači. Povídá se ale také, že tyto chlupáče využívali i tibetští mnichové k hlídání lam. A představte si, že občas skončili i na talíři. Do Evropy byl tento méďa přivezen koncem 18. století.

Čau čau byl a je populárním plemenem, a tak není divu, že ho vlastnilo i několik známých osobností. Legenda například praví, že ho měla i královna Viktorie. Ta svého miláčka brala všude s sebou a jejím přátelům se to nezdálo vhodné. Proto jí prý nechali ušít plyšovou verzi zvířete. Také prezident USA, Calvin Coolidge, byl pyšným páníčkem černého čau čau, který se jmenoval Timmy. Z dalších osobností, které si tohoto hafana zamilovali, můžeme jmenovat například Sigmunda Freuda (ten ho dokonce bral na terapeutická sezení), Marthu Stewart, Janet Jackson a Maria Balotelli, který koupil dvě štěňata pro svou přítelkyni.


ZDROJ: en.wikipedia.org, dogbreedinfo.com, cmku.cz
FOTO: en.wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9