Vlajka Nepálu

18:10 | 06.06.2013 Mei 5
Vlajka, která jako jediná na světě nemá tvar obdélníku. To je vlajka maličké země, Nepálu. Pojďme se o této vlajce dozvědět něco víc.
Vlajka Nepálu
Vlajka Nepálu FOTO: wikimedia.org
Vlajka Nepálu má rudý základ. Jsou to dva na sebe položené trojúhelníky obtažené modře. Horní trojúhelník má na sobě bílý znak měsíce a spodní trojúhelník bílý znak slunce.
 
Červená je tradiční nepálskou barvou a symbolizuje blízkost a statečnost. Modrá reprezentuje mírovou povahu země, poznání, moudrost, poctivost, klid, mír a vzdálenost. Bílá symbolizuje neutralitu. Červená souvisí také s ohněm a krví, zatímco modrá je spojena s velkou oblohou a hlubokým mořem. Dále červená symbolizuje extrémní teplo a modrá extrémní chlad. Dvě trojúhelníkové části vlajky představují nepálské Himaláje a dvě hlavní náboženství národa – buddhismus a hinduismus.
 
Měsíc a slunce byly původně pro královskou rodinu a premiérovu rodinu Rana. Představují také touhu země žít tak dlouho, jak dlouho bude žít Slunce a Měsíc. Měsíc byl také používán jako symbol elixíru a věřilo se, že dává věčný život. Odráží i klidný a přátelský postoj nepálského lidu.
 
Slunce na dolní části je symbolem nebeského ohně, věčného světla a symbolem života, protože poskytuje teplo potřebné pro živé bytosti. Také pohlcuje vodu a dává ji zpět v podobě deště. Je také bráno jako vedoucí planeta a symbol duše. Podobně je přijat Měsíc jako vedoucí asteroid a symbol srdce.
 
Nepálská vlajka byla přijata 12. prosince 1962. Dvojitá vlajka byla používána od 19. století.
 
Vlajka Nepálu je jediná neobdélníková vlajka na světě. Věří se, že vlajka vznikla na konci 19. století ze dvou obdélníkových vlajek, které byly umístěny nad sebou.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9