Očka jako panenka?

18:00 | 17.03.2013 Rinako 15
Většina z vás už určitě slyšela o circle lenses. O čočkách, které opticky zvětšují oči a které jsou velmi oblíbené hlavně v Asii. Pojďme zjistit více podrobností o tomto vynálezu!
Shiori - Popteen
Shiori - Popteen FOTO: kristinandcory.com
Světlo světa spatřily circle lenses v roce 2000 v Jižní Koreji. Dříve nebylo na výběr příliš mnoho barevných variant a velikostí, ale svůj účel plnily skvěle. Zvětšovaly oči svým nositelům.

Ze začátku nebyly tyhle čočky v Koreji příliš populární. Brzy je ale začali nosit asijské celebrity a čočky se pomalu začaly dostávat do povědomí veřejnosti. Za chvíli se začaly objevovat v očích herců, zpěváků, modelek a staly se velkým hitem. Začaly vznikat firmy, zabývající se jejich výrobou i mimo Koreu.



Málo lidí ví, že circle lenses byly dřív v Japonsku vyráběny hlavně pro cosplay, lolita a Princess obchody. Japonky je dříve nenosily jako normální módní doplněk, jak je tomu dnes. Princeznovský styl byl v Japonsku velmi oblíbený. Dívky, které tento styl měly rády, si barvily vlasy na blonďato, chtěly mít co nejsvětlejší pleť a velké evropské oči. Proto začaly korejské firmy vyrábět čím dál větší velikosti circle lenses. Později se výrobci rozhodly vytvářet čočky i různých nepřirozených barev (růžová, fialová...).

Nyní mají circle lenses neskutečně mnoho barevných variant, vzorů a také velikostí. Velikost čočky se pohybuje od 14mm až do 20mm a i víc.

Název "circle lenses" vznikl od toho jak čočky vypadají, neboť na okraji každé této čočky je černý kruh, ohraničení.



Korejci spíše preferují přírodní barvy circle lenses.



Japonci mají rádi spíš výraznější barvy, hlavně modrou.

                                                                                                                        
V Americe a Evropě vedou circle lenses, které jsou co nejbarevnější a nejvýraznější.

                                   

Nějaká rizika?
Můžete se dočíst, že jsou tyto čočky velmi nebezpečné a můžou způsobit i slepotu. Není to pravda. Při častém nošení mohou ale circle lenses způsobit zánět spojivek. Nosím tyto čočky dost často a nikdy jsem zánětem spojivek netrpěla, takže nevím, co je na tom pravdy. Rozhodně vám ale můžou způsobit po vyjmutí nepříjemné pálení a zarudnutí očí. Občas mohou čočky až nesnesitelně pálit, a to i těsně po vložení do oka. Neděje se to ale příliš často.

Důležité je o čočky pečovat a měnit jim pravidelně roztok, i když je zrovna v tu dobu příliš nenosíte. Circle lenses mají trvanlivost často až rok, neboť jsou narozdíl od normálních čoček tužší. Často se ale může stát, že už po třech měsících nejdou dát do oka, neboť velmi škrábou. Pak je nejvhodnější čočky vyhodit.

GEO jako první z asijských výrobců circle lenses získalo i FDA certifikaci: http://http://www.accessdata.fda.gov/cdrh_docs/pdf11/K110835.pdf

Kde sehnat circle lenses?
http://circlelens.net - Korejský obchod s velmi kvalitními čočkami. Mám s nimi svou vlastní zkušenost a mohu jen doporučit.
http://www.barevnecocky.eu/
http://www.candylens.com/
http://www.lensvillage.com



Nosíte circle lenses nebo nejste schopni si dát do oka ani normální dioptrické čočky? Znáte ještě nějaké jiné obchody, kde se dají circle lenses sehnat?

ZDROJ: circlelens.net
FOTO: circlelens.net, tumblr.com, wordpress.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9