Čínský chocholatý pes - kamarád námořníků

13:00 | 23.07.2019 Eunka 0
Pro milovníky psů tu máme další článek o psích plemenech pocházejících z Asie. Dnes je na řadě čínský chocholatý pes.
Čínský chocholatý pes
Čínský chocholatý pes FOTO: Shutterstock.com
Čínský chocholatý pes nebo také Chinese Crested Dog se dělí na dvě varianty: naháč, jenž má hladké nahé tělo a srst jen na hlavě, nohou (ponožky) a na ocase, a labutěnka, kdy je psík celý osrstěný dlouhou jemnou srstí. 

Ačkoli bezsrstí psi byli nalezeni na mnoha místech na světě, není úplně zaručené, že původ moderního čínského chocholatého psa je v Číně, nicméně je pravda, že byl chován rodinami dynastie Han. Je však možné, že se vyvinul v Africe nebo v Mexiku. Tito psi doprovázeli čínské námořníky na moře jako věrní kamarádi a za dob moru lovili na lodích hlodavce. Také dělali společnost lidem s duševním onemocněním. Dříve se tomuto plemeni říkalo čínský bezsrstý pes, čínský jedlý pes, čínský lodní pes nebo čínský královský naháč.



Koncem 19. století se čínský chocholatý pes dostal do západního světa. FCI byl oficiálně uznán v roce 1987. Patronát nad ním převzala Velká Británie. Číňané věřili, že má magické léčivé síly a kromě toho tyto psy používali jako živé ohřívací podložky. Chovali je i čínští císaři.

Čínský chocholatý pes je považován za malé společenské plemeno. Váží okolo 4,5 - 5,5 kg a měří 28 - 33 cm (pes), 23 - 30 cm (fena). Je elegantní, hladký a jemný. Má tmavé oči a kůži teplou na dotek. Verze labutěnka může mít klopené uši. Je povolena jakákoliv barva, či kombinace barev. 



Tento pejsek je hravý, veselý, inteligentní a přátelský. Nikdy není zlý nebo zákeřný. Miluje svého pána a rozhodně nepatří ven do boudy. Nejlépe mu bude na gauči nebo v páníčkově posteli. Na zimu je dobré jim pořídit obleček. Nahá varianta se snadno spálí, proto je třeba mazat pokožku opalovacím krémem. Mytí a česání je samozřejmostí. Občas je tvrdohlavý a sem tam si i zaštěká. Pohyb má rád přiměřeně, na nějaký maraton stavěný není. Rád si hraje, mazlí se a i když nedůvěřuje cizím lidem, není agresivní. Má rád děti, ale ty musí být poučené, jak se k tak malému a jemnému psíkovi chovat. 

Jsou mezi čínskými chocholatými psi i nějací slavní jedinci? Určitě Sam, který v letech 2003 - 2005 vyhrál třikrát v soutěži o nejošklivějšího psa na světě. Objevil se například v novinách nebo v japonské televizní show. 

ZDROJ: en.wikipedia.org, dogtime.com, cmku.cz
FOTO: pixabay.com, shutterstock.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9