Co všechno dokáží anti-fanoušci?

22:00 | 08.03.2013 MinYeon 59
V článcích o sasaeng fanoušcích jste si mohli přečíst o tom, jak daleko může zajít posedlost vaším oblíbeným interpretem. Jak to ale vypadá, když je stejně silná nenávist?
Tablo (Epik High)
Tablo (Epik High) FOTO: tabloworld.tumblr.com
Varování: článek obsahuje sprosté a vulgární výrazy.

Anti-fanoušek je někdo, kdo je až posedlý hledáním informací o něčem, s čím v zásadě nesouhlasí. Jsou to přesně ti lidé, kterým se v komentářích u videoklipu svého oblíbence snažíte vysvětlit, že pokud se jim jeho hudba nelíbí, nikdo je přece nenutí ji poslouchat. A jak už mnozí z vás jistě zjistili, jsou takové konverzace v zásadě zbytečné.

Anti-fanoušky můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin. Většina z nich vybranou celebritu "jen" verbálně uráží, má různé anti-blogy a všemožně nelichotivými způsoby upravuje jejich fotky. Tato skupina má za cíl zasáhnout především fanoušky daného interpreta. Případně nové fanoušky kpopu, které tak "varuje", aby se danému interpretovi vyhýbali, protože někdo tak arogantní s milionem plastických operací si jejich pozornost přece nezaslouží. 


Jeden z obrázků uražejících skupinu Girls' Generation: "Když nemáš talent, musíš za sebe nechat mluvit rozkrok."


Tito anti-fanoušci se často snaží vyvolávat rozbroje mezi fanoušky různých skupin. Jedna slečna, která se označuje za anti-fanynku Wonder Girls se přiznala, že na různá fóra skupiny 2NE1 naschvál píše takové komentáře, které vyvolávají rozepře: "Nejzábavnější je, když tam napíšu, že Yubin je nejlepší rapperka a Blackjacks (fanoušci 2NE1) hned začnou na Wonder Girls nadávat. Miluju, když napíšu, že Sunye je lepší zpěvačka než Bom a vidím, jak Blackjacks začínají nenávidět Sunye. Když napíšu, že Sohee je lepší než Dara a vidím, jak Sohee rozcupují." Další z anti-fanynek, tentokrát SM Entertainment, se přiznala, že je součástí skupiny, která se vydává za Exotics (fanoušky EXO) a schválně vyvolává rozepře a vytváří tak fanouškům této skupiny poblázněnou image, díky které je pak ostatní fankluby nemají rády.

Ovšem o tom, že i pouhá slova dokáží hodně ublížit se přesvědčila nejedna celebrita. Na internetu jsou stále videa z roku 2008, kdy Taeyeon (Girls' Generation) a Kangin (Super Junior) společně uváděli show v rádiu Chin Chin. Během reklamní pauzy si Taeyeon začala pročítat vzkazy, které byly poslány do studia a úsměv se jí rychle vytratil z tváře. Hned po zveřejnění videa začali fanoušci zkoumat, co se asi mohlo stát a později bylo zjištěno, že anti-fanoušci Taeyeon zaspamovali schránku rádia téměř 300 vzkazy, které urážely Taeyeon nejrůznějšími způsoby.

Mezi vzkazy se objevily například zprávy jako "Taeyeon, ty děvko, vypadni už konečně!" nebo "Taeyeon, tvůj hlas je tak odporný, že se mi chce zvracet."

Taeyeon se naštěstí s touto dávkou nadávek vypořádala, ale ne vždy se podobné urážky "minou účinkem". Ukázkou toho nejhoršího, co se může stát je případ herečky Jang Ja Yeon, kterou můžete znát ze seriálu Boys Over Flowers. Tu v roce 2009 zasáhl sexuální skandál, kdy se provalilo, že ji její agent bil a nutil k sexuálním aktivitám s řadou významných ředitelů a producentů. Když se tyto informace dostaly na veřejnost, řady anti-fanoušků této herečky jen rostly a nikdo z nich na ní nenechal nit suchou. Jang Ja Yeon trpěla depresemi a když se k jejímu smutnému osudu přidaly i nelichotivé komentáře anti-fanoušků, bylo dílo dokonáno. Herečka se ve svých 29 letech oběsila. Na internetu se později objevilo smutné přiznání jedné z těchto anti-fanynek: "Mrzí mě, že jsem jedním z mnoha lidí, kteří tohle způsobili. Nejsem na to ani trochu pyšná. Nikdo neví, že jsem někoho dohnala až k sebevraždě."

Dalším smutným faktem je, že tato herečka rozhodně nebyla jediná, kdo kvůli podobným skandálům, občas dokonce jen uměle vyvolaným, spáchal sebevraždu. Podle průzkumu, kterého se zůčastnilo 240 korejských herců, téměř 40% z nich kvůli anti-fanouškům trpělo určitým stupněm deprese a zvažovalo sebevraždu. Celkem 20% z nich dokonce za tímto účelem začalo podnikat první kroky. 

 
Další z obrázků urážející korejské celebrity: (1) Jiyeon (T-ARA) - "Zabijte tu děvku!!!"
(2) Taecyeon (2PM) - "Když už něco, tak by mi měl Jay vykouřit ptáka, protože jako rapper jsem mnohem lepší než ta děvka."


Jedny z největších skandálů se týkaly právě skupin T-ARA a 2PM. O dívčí skupině T-ARA začaly v loňském roce kolovat zprávy s tím, že dívky šikanují jednu ze svých členek, Hwayoung. Mnoho fanoušků se v té době ke skupině otočilo zády a i když se nikdy nic nepotvrdilo, skupina se s tímto skandálem rychle vyhoupla mezi ty nejnenáviděnější. O tom, jaký pocit je vést tento nepopulární žebříček něco vědí i 2PM. Ti si svou základnu anti-fanoušků značně rozšířili v roce 2009, kdy se na povrch dostal starý příspěvek na MySpace bývalého leadera skupiny Jay Parka. Ten v roce 2005 údajně napsal, že nenávidí Koreu a i když se omluvil, anti-fanoušci neúprosně vyžadovali jeho odchod ze skupiny. Byla dokonce sepsána petice, která měla Jayovi ukázat, jak moc lidí ho nenávidí a přeje si jeho smrt. 

Síla slov by se neměla podceňovat, ale co když takoví anti-fanoušci přejdou k činům? Neberou si pak vůbec servítky a i když svým terčům vyčítají, jak jsou neslušní a arogantní, slušnost je to poslední, co byste od nich mohli očekávat. Oblíbeným kouskem různých fandomů je vykoupení lístků na koncert celebrity, kterou nemají rádi. Zdá se vám to divné? Nebojte, tady je vysvětlení: nejenže tak znemožní skutečným fanouškům splnit si svůj sen a podpořit svého oblíbeného interpreta, ale jako bonus tak ošklivě znepříjemní vystoupení i samotným celebritám. Vznikají pak takzvané "black oceans" (černé oceány), kdy s příchodem neoblíbené skupiny zhasnou všechny lightsticky, "fanoušci" zmlknou a interpreti jsou tak nuceni vystupovat před skupinou tichých nezaujatých lidí, kteří jim otevřeně prokazují svou nenávist.


"Girls' Generation si zaslouží černý oceán" - jen pro srovnání, běžný koncert této skupiny vypadá takto.

Mnoho celebrit pak dostává různé urážlivé dopisy, často s dodatkem "nejlepší by bylo, kdyby ses zabil/a". Když se začalo spekulovat o tom, že bývalá členka skupiny Baby VOX, Kan Mi Yeon randí se členem populární chlapecké skupiny, téměř ihned jí začaly chodit dopisy s narafičenými žiletkami, o které se měla pořezat.

Populární jsou pak mezi anti-fanoušky i otrávené nápoje a pokrmy. Yoon Gye Sang z bývalé skupiny G.O.D takto dostal od anti-fanoušků vodu namíchanou s ředidlem. Tu místo něj vypila jeho matka, která pak musela být hospitalizována. O šest let později čekal podobný osud Yunha ze skupiny DBSK, který se napil vody smíchané s lepidlem, kterou od anti-fanynky dostal a stejně tak i on musel být hospitalizován. Bývalý člen skupiny Super Junior, Hangeng, obdržel balíček se sáčky krve, otráveným koláčem a svou fotkou probodanou nožem.

A podobně otřesnými činy bychom mohli pokračovat: Changmina (DBSK) napadla anti-fanynka přímo na letišti, dodávka 4Minute byla anti-fanoušky počmárána jen pár dní po debutu skupiny a skupina Girls' Generation se stala hlavními postavami uměle vytvořeného internetového porna. Poslední ze zmiňovaných skupin má dokonce anti-fanklub s oficálním jménem STAND - Stay Till All Nine Dissapear (Zůstaň dokud všech devět nezmizí).


Anti-fanoušky vytvořené titulky k videu, které "ústy 2NE1" uráží členy skupiny Big Bang a jejich fanoušky.

Anti-fanoušci zkrátka neznají mezí. Jejich důvody proč danou osobu/skupinu nenávidí jsou často velmi irelevantní a je smutné, že si neuvědomují, co všechno mohou svým chováním způsobit. Celebrity se s tím vypořádávají po svém. Čas od času se na internetu objeví nějaký vzkaz, ve kterém dávají anti-fanouškům najevo, že jsou jejich snahy naprosto zbytečné, ale jak už jsme si ukázali, ne vždy se s takovým náporem dokáží celebrity vyrovnat. 

ZDROJ: seoulbeatsaskakorean, kpopsecrets (1, 2, 3), Taeyeon's World, answers.yahoo
FOTO: ​asianpopcorn.com,
me.zing.vn, antikpopfangirl.blogspot.kr, confessyourkpop.tumblr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9