Mluvící slon Košik

21:46 | 18.02.2013 Monča 0
Mluvící papoušek či andulka jsou out. Teď na řadu přichází slon, který dokáže napodobit pár korejských slov.
Slon Košik ze zoo v Jižní Koreji
Slon Košik ze zoo v Jižní Koreji FOTO: aktualne.centrum.cz
Košik, který letos oslaví své 23. narozeniny, je klenotem zologické zahrady v Jong-Inu. Kim Jong Kap, jeho chovatel a zároveň trenér, se mu věnuje už od jeho narození, nicméně na vyjímečný talent Košika přišel nedávno. Vědci předpokládají, že se potřeba komunikace slona vyvinula poté, co byl oddělen od dvou dalších slonů a tak si vytvořil pouto ke svým ošetrovatelům.

Košik vyvolal zájem celého světa, takže se tým vědců z Evropy, pod vedením Angely Stogerové, vydal na průzkum až do Koreje. Vědci tak chtěli potvrdit, že slon opravdu umí mluvit lidskou řečí tím, že si nahráli to, co Košik říká. 


Slon k napodobení slov používá svůj chobot.

Nahrávky badatelů byly po výzkumu zaslány a následně přehrány šestnácti nezávislým Korejcům žijícím v Německu. Více než polovina z nich jednoznačně rozpoznala "anjong" (ahoj), sedm z nich "anija" (ne), pět "nuo" (lehni si). Někdo dokázal rozpoznat i slovo "andža" (posaď se). Většina si nebyla jistá slovem "čoah" (dobrý), protože se domnívali, že slon říká spíše "boah" (podívej se ) nebo "moa" (posbírat).

ZDROJ: www.aktualne.centrum.cz; časopis 21.století (lednové vydání)
FOTO: relax.lidovky.cz
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9