Život kuřaček v Koreji

18:34 | 11.02.2013 Peťul_TripleS 31
V těchto dnech se s kuřáky zachází téměř jako s kriminálníky a ostatní se jim vyhýbají, jako kdyby rozšiřovali nějaké nakažlivé choroby. Avšak kuřačky musí čelit ještě jiné bariéře - sociální předpojatosti.
Kouřící žena
Kouřící žena FOTO: thegrandnarrative.com
Jak vyplývá ze zvolení Park Geun Hye jako první prezidentky, země ušla dlouhou cestu, co se týče rovnoprávnosti mezi muži a ženami. Ale z pohledu lidí jsou tu stále věci, které muži volně dělat smí, zatímco ženy ne. Korejská společnost, která je silně prosáklá konfuciánskými hodnotami, není stále tolerantní ke kuřačkám.

Samozřejmě by kouření mělo odrazovat bez ohledu na pohlaví. Ale tolerance by neměla být odlišná pro muže a ženy. Kouření je volba každého jedince, jelikož to není v rozporu se zákonem, pokud jste již dospělí. Na tom se shodují ženy, ke kterým je korejská společnost stále nespravedlivá.

Mnoho žen tvrdí, že byly pokárané od cizího člověka na ulicích jenom proto, že kouřily na veřejnosti. Kuřačky by se musely schovat, když kouří, aby se předešlo civění.

Například, kuřačky musí svůj zvyk držet v tajnosti před jejich nápadníky, kteří jsou obecně proti kouření. Takže vyčistit zuby a navonět se parfémem, čímž odstraní pach kouře, než se vydají na rande.



Vše, co musíme udělat, je se schovat

Kim Young Hee, 26letá administrativní pracovnice v Soulu, pracuje již třetím rokem ve stejné společnosti a nikdo neví, že kouří.

„Po obědě jdu do kavárny přes ulici si zapálit,“ řekla. „Vím, že mí kolegové by si mysleli, že dělám něco nemorálního, kdyby to zjistili.“

Druhý den kouřila na veřejnosti. Impulzivně si vyndala cigaretu, když čekala na autobus domů poté, co měla pár skleniček se svými přáteli.

„Byla jsem trochu opilá a cítila se jako obláček. Poté, co jsem si zapálila, za mnou přišel nějaký muž středního věku a začal na mě křičet, jako bych udělala něco velmi špatného. Řekl: 'Dám Vám facku, pokud teď tu cigaretu neodhodíte.' Nazval mě 'malou špinavou ženskou'.“

Stále si myslí, že to bylo směšně nespravedlivé, že jí to vyčítal, protože muž také držel v ruce cigaretu.

„Proč by měly být kuřačky považovány za porušovatele zákona, zatímco muži mají dovoleno kouřit svobodně kdykoliv a kdekoliv? Je to tak směšné a ponižující.“

Podle Kim Young Hee má většina jejich přítelkyň s kouřením podobné zkušenosti.

„Jednu mou kamarádku opustil přítel, jakmile byla přistižena při kouření. Tehdy to byl taky silný kuřák. Tato země je plná šovinistů stejných jako on,“ řekla.

„Myslím, že to je otázka nerovnosti mužů a žen, která existuje a prostoupila nadlouho naši společnost. Zvláště starší generace se nemůže zbavit tohoto pevného přesvědčení. Je to tak smutné. Zajímalo by mě, jestli se Korea někdy přizpůsobí a bude brát ohled na ženy, které kouří.“

Kim Youn Jyung, 26letá učitelka na klavír, je též frustrovaná negativním pohledem na kuřačky.

„Obvykle kouřím na rohu chodby, kde pracuju. Vím, že to je zakázané kouřit uvnitř budovy, ale nechci, aby mě ostatní viděli kouřit venku,“ prozradila.

Neřekla ani svému příteli, že kouří. „Pokud mu to řeknu, že jsem kuřák, vím, že by se na mě mohl dívat skrz prsty.“

Sama dělá spoustu věcí k odstranění důkazů, že kouří, když s ním jde ven. „Používám jednorázové hůlky, aby mé ruce zůstaly čisté. Poté, co dokouřím, si vyčistím zuby a navoním se. Je to docela složitý proces, ale pořád nechci, aby toto o mně věděl.“

Také si stěžuje na sociální předsudky vůči dámám mezi kuřáky.

„V těchto dnech mnoho mužů tvrdí, že jim nevadí, když ženy kouří. Ale zdá se mi, že to předstírají, že jsou v pohodě, protože obvykle chtějí chodit s nekuřačkou. Opravdu nechápu ty protichůdné názory lidí.“

Lee Sang Hee, 33letá majitelka kavárny v Yangjae-dong v Soulu tvrdí, že negativní smýšlení lidí vůči ženám, jež kouří, se musí změnit.

„Kouřím před dveřmi obchodu, než se otevře, a také ještě po zavření. Nechci skrývat skutečnost, že kouřím, ale nekouřím, když pracuji, což považuji za šetrné vůči zákazníkům.“

Nicméně majitelka kavárny přiznává, že když před několika lety pracovala v kanceláři, bylo to pro ni nepříjemné kouřit sama, pokud nebyla ve skupince s ostatními ženami.

„Když kouří ženy ve skupinách, můžeme se soustředit na náš rozhovor, spíše než si uvědomovat fakt, že nás jiní sledují. Ale když jsem byla sama, snažila jsem se kouřit na skrytých místech,“ odhalila.

Též prozradila nedávnou nepříjemnou záležitost, co se jí stala.

„Když jsem venku kouřila, starý muž na mě začal křičet, jak si troufám jako žena kouřit. Lidé říkají, že společenská atmosféra vůči kuřačkám se změnila, ale takové věci se stále stávají. Muži nedokážou pochopit, jak moc se ženy v těchto situacích bojí.“



Žádné pomyšlení na budoucnost

Čtyřiceti osmi letý majitel baru blízko Univerzity Hongik v Soulu přiznává, že má negativní názor na kuřačky.

Minulý měsíc Ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí změnilo zákon tak, že je protizákonné kouřit v restauracích a barech s podlahovou plochou více než 150 metrů čtverečních. Jeho bar je menší, takže zákon se na něj nevztahuje.

„Existuje mnoho žen, které přicházejí do mého baru kouřit. V Koreji není většina lidí vůči nim ohleduplná. Ačkoli jsou mými zákazníky a nemám žádné zvláštní důvody, mám špatný úsudek vůči ženám, které kouří,“ vysvětlil.

Myslí si, že většina žen, které kouří, ještě nemá děti.

„Jako nekuřákovi mi je líto kuřaček, kdykoliv vidím mladé ženy kouřit, aniž by pomyslely na budoucnost.“

Nežijeme v dávných dobách

Olivia, původem z Francie, pracuje v reklamní společnosti v Londýně.

„Nejsem silný kuřák, ale baví mě chodit ven s lidmi napít se a zapálit si. Je to součást mého života,“ prozradila na sebe 28letá žena.

Když slyšela o nespravedlivé situaci v Koreji, byla ohromena a řekla, že nedokáže uvěřit takové pohlavní nerovnoprávnosti, která ještě někde existuje.

„Nikdy jsem neměla takový problém jako žena. Něco podobného je i v mé rodné zemi. Chci říct, že žijeme v 21. století, ne v dávných dobách.“

„Stále více žen má slušnou práci a mnoho z nich ji mají dobře placenou a jsou více respektovány než muži. Myslím, že korejské ženy by měly mluvit za sebe,“ dodala nakonec.

Jak se vám tato situace jeví? Že to je vůči ženám nespravedlivé?


ZDROJ: koreatimes.co.
FOTO: www.meh.ro, itzjow3.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9