Knihovna Nakajima: Jedna z nejkrásnějších knihoven v Japonsku

16:00 | 19.01.2016 Barbora 5
Pro milovníky knih je toto skutečný ráj! Tato knihovna je nejen úžasná díky početným sbírkám knih, ale i z architektonického hlediska je dokonalá! Tak až budete v Japonsku, určitě ji nezapomeňte navštívit.
Knihovna Nakajima
Knihovna Nakajima FOTO: youtube.com
Knihovna Nakajima
Otevřena 24 hodin denně, 365 dní v roce


Knihovna se nachází v perfektuře Akita. Leží v oblasti univerzitního kampusu (Mezinárodní univerzita v Akitě), obklopena lesy ze všech stran. Je známá jako "knihovna, která nikdy nespí", a je to tudíž jediná knihovna v Japonsku, která je otevřena 24 hodin denně 365 dní v roce.

Přístup není omezen pro pouhé studenty AIU. Vstup sem mají povolen lidé široké veřejnosti. Je samozřejmé, že krásný a příjemný design knihovny (která má tvar do deštníku), umožňuje návštěvníkům knihovny studovat pohodlně, v knihovně přetékající různými zařízeními.

Specifický vzhled této knihovny navrhl architekt Mitsuo Senda, který také získal řadu ocenění, například cenu Togo Murano, JIA Award, Good Design Award a další

Knihovna byla postavena roku 2008, půlkruhovou konstrukcí připomíná římské Koloseum. Je zde rafinovaně a elegantně použitý cedr (který je znám po celé Akite hlavně jako známka vysoké kvality). Střecha byla provedena pomoci starověké stavební techniky prefektury Akita a vytváří půlkruhový deštník. Slabá vůně cedru se uvolňuje a může sloužit k relaxaci.
 
Knihovna večer
 
Stává se vám, že sedíte v knihovně a někdo na vás kouká nebo pozoruje, co čtete? Zde budete mít svatý klid! Knihovna Nakajima je také zvláštní tím, že je prostor zřízen do regálů, které běží podél schodiště. Můžete se tu tedy soustředit na své studium, protože ostatní návštěvníci nemohou narušit vaše zorné pole.
 
Regál pro studium
 
K dispozici je zde celkem 75 000 knižních sbírek, asi 200 druhů časopisů a novin a 3000 audiovizuálních materiálů. Knihy v cizích jazycích tvoří zhruba 60 % celkové sbírky, takže pokud neumíte japonsky, žádný strach!

Sbírky knih
 
Tak jak se vám tato knihovna líbí?


ZDROJE: youtube.com, mcha-jp.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9