Popraskané obrazovky budou minulostí

15:00 | 11.11.2015 Barbora 10
Všichni to myslím známe. Ten pocit, když nám spadne mobil na zem. To pak jen v duchu prosíte, aby "žil". Ale s tím bude nejspíš konec! Japonští vědci opět vynalezli něco opravdu užitečného!
Prasklá obrazovka
Prasklá obrazovka FOTO: Rafael Castillo / flickr.com
Rok od roku mají mobily jako Samsung atd. čím dál tím více funkcí. Také se ale každoročně zvětšují a zdokonalují své stálé aplikace. Jediné, co se zatím nepovedlo nikomu vyřešit, je okamžik, kdy nám mobil spadne. Pokud si vzpomínáte, taková Nokia přežila vše (i nemožné). Ale Samsung nám spadne a jsme bez obrazovky.

Nicméně jeden výzkumný tým Tokijské univerzity chce tento problém vyřešit tím, že vytvoří sklo, které je téměř nezničitelné. Jestliže dosáhnou svého cíle, budeme moci v roce 2020 používat toto sklo jak na budovách, tak pro spotřební elektroniku.

Minulý měsíc byla zveřejněná zpráva Ústavu průmyslových věd na univerzitě v Tokiu, jež určuje nejen technické detaily projektu, ale také cíl týmu, kterým je vyrobit opravdu nerozbitné sklo. Je tedy již připraveno k výrobě a teď mají pět let na to dosáhnout svých požadavků.

Sklo bude moci odolat pádu z výšky ještě větší, než je 3 a půl metru, bez poškození obrazovky.



Jestliže se týmu podaří splnit tento sen, je tu obrovská šance, že naše mobilní telefony budou vybaveny novým nezničitelným materiálem. Ovšem neznamená to menší poptávku po ochranných pouzdrech na smartphony?

Brali byste nerozbitné sklo?


ZDROJ: rocketnews24.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9