Japonský institut vyvinul pastu na zubní sklovinu a ochranu zubů

16:00 | 28.08.2015 Barbora 8
A teď trochu jiné téma z Japonska - medicína. Nevím jak vy, ale já osobně znám spousty lidí (mě nevyjímaje), které trápí popraskaná zubní sklovina a kazy... Nyní se k nám možná však postupně dostává průlomové řešení!
Úsměvy se zdravými zuby
Úsměvy se zdravými zuby FOTO: Shutterstock.com
FAP Dentální institut se již od roku 1980 zabývá bělením a zabarvením zubů. Jako první na světě vyvinuli techniku FAP bělení. Roku 2002 bylo FAP patentováno.

A proč je vlastně FAP bělení tak unikátní? V běžně používaných bělících výrobcích se používá aktivní kyslík na rozpuštění zubních smaltů. Jenže ten dělá hrubý povrch zubů a zuby se jeví bílé jen díky odrazu světla. Navíc zubní povrch je náchylný ke kazům a rozkladu skloviny.

Zubní sklovina, na rozdíl od kůže nebo kosti, která tvoří pevný povrch zubu, se sama nezregeneruje. Proto je častým postupem vrtání. Poté se otvory vyplní pryskyřicí nebo kovovou slitinou dentálních materiálů.

Způsob bělení FAP je však jiný. Jedná se o pastu z laboratorně připraveného hydroxyapatitu, jež je přirozenou součástí zubní skloviny. Pasta se nanese na poškozené místo ve sklovině a zub na tomto místě „zaroste“. Celý proces netrvá déle než 15 minut. V takto spraveném místě je sklovina dokonce silnější, takže návrat kazu na opravené místo je nepravděpodobný. Zubař musí jen dávat pozor, aby pasta nepřišla do kontaktu s dásní, protože je silně kyselá a mohla by dáseň rozleptat.

Tento způsob bělení FAP je totiž obohacený o kalcium pastu. Proto jsou zuby pokryty vápníkem a dělají povrch hladký a bělící účinek trvá. Tato vápníková pasta napomáhá i jako prevence zubního kazu a k posílení zubů.

Lidé, kteří tuto pastu vyvinuli se domnívají, že bude průlomovým řešením v péči o zuby. A to nejen zubní sklovinu, ale také jako silná prevence před zubními kazy.

Také máte problémy se zubní sklovinou nebo třeba kazy obecně? Myslím, že by to mohlo být opravdu skvělé řešení!

ZDROJ: omepage2.nifty.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9