Zhaoxing - Domov národa Tung

19:27 | 01.02.2013 Mei 6
Zhaoxing (肇兴, česká transkripce: Čao-sing) je oblast v Číně, ve které žije největší část čínské menšinové národnosti Tung.
Zhaoxing
Zhaoxing FOTO: Bruno Raymond / flickr.com
Zhaoxing se dříve nazýval dokonce Zhaotung (Tung = jeskyně). Zdejší obyvatelé jsou z 98% Tungové a nesou stejné příjmení a to Lu Tung. Ti se pak dělí na dalších 12 větví, které mají společné druhé příjmení (Jing, Kuo, Meng, Paj, CChao, Pao, Teng, Ma, Sia, Man, Lung, Jüan). Ti, kteří mají stejné příjmení, se nemohou vzít. Tyto větve sídlí v 5 vesnicích, které nesou názvy – Vlídnost, Spravedlnost, Moudrost, Zdvořilost a Důvěra.
 
V každé vesnici se nachází zdobená bubnová věž. Zvuk bubnu sem vždy svolává obyvatele, aby se vyřešila nějaká zásadní otázka, kterou je třeba řešit. Týká se to otázek obecního významu.
 
Tato pětice bubnových věží připomíná 5 bambusových výhonků, které vyrostly v tungských vesničkách. Dohromady se jim říká „bubnové souvěží". V těchto stavbách není jediný hřebík ani nýtek. Aby vše drželo dohromady, jsou použity jen dřevěné čepy. Výzdoba nese silný vliv tungského stylu. Každá věž je jinak velká a liší se trochu i architektonickým provedením.
  
Ze všech věží je prý nejkrásnější Moudrost, která v roce 1982 prošla rekonstrukcí. Uprostřed věže je vybudované ohniště a kolem jsou rozmístěny dřevěné lavice. Na lavicích můžou obyvatelé sedět, bavit se, rozprávět spolu či jen odpočívat.
 FOTO:  The Gonger / flickr.com

Tungové se často scházejí při různých svátcích a účastní se „cchaj ke tchang“, což je přehlídka tungských písní a tanců. Tyto přehlídky se většinou konají někde kolem bubnových věží. V každé z vesnic působí soubory lidových písní a divadelní soubory tungské opery. Tungská hudba je příjemná na poslech a velmi melodická. Smíšené soubory tohoto národa jsou slavné svými mnohohlasy.
 
Kolem vesnic je krásná krajina, která nabízí nezapomenutelné scenérie. Nachází se tu také mnoho krásných mostů. Mnoho obyvatel města nosí i v dnešní době tradiční oděvy a mluví pouze svým rodným jazykem, jazykem národa Tung.
 
Podobně, jako je v tomto kraji 5 věží, je zde také 5 květinových mostů. Jsou to vlastně budovy přes řeku, protože jsou většinou zastřešené. Sedět v mostovém pavilonu a povídat si s přáteli, zatímco venku prší, je jedním z nejhezčích zážitků.
 
ZhaoXing má v přízemí veřejné průchody. Lidé žijí v domech, které jsou propojeny chodbou. Tyto podzemní pasáže jsou propojeny s pěti mosty, takže lidé mohou jít z jednoho konce vesnice na druhý, aniž by byli vystaveni deštivým dnům.
FOTO: Spencer / flickr.com


ZDROJE: wikitravel.org, chinadiscover.net, Wei Wei Ge/Kellnerová Kalvachová: 100 divů Číny. A. R. Garamond s.r.o., Praha, 2006

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9