Stadion pro olympijské hry bude muset být oproti plánům levnější

20:00 | 22.07.2015 kvacm 1
Japonský premiér Shinzo Abe v pátek oznámil, že japonská vláda ruší plán postavit futuristický stadion od irácko-anglické architektky poté, co se předpokládané náklady téměř zdvojnásobily. Plánované otevření se tak posouvá o jeden rok.
Původní návrh stadionu
Původní návrh stadionu FOTO: Japan Sport Council
Po pátečním meetingu s bývalým premiérem Yoshiro Morim, který má momentálně přípravu Olympijských her 2020 v Tokiu na starost, a ministrem sportu Hakubuneho Shimomuri, oznámil Abe start znova od papíru.

Po navýšení plánované ceny ze 163 miliard jenů (32,4 mld. korun) na 250 miliard jenů (50,2 mld. korun) se zvedla nevole daňových poplatníků a jejích prosby byly vyslyšeny. Původní plán od irácko-anglické architektky Zahy Hadid se ruší. Nový návrh by mohl být podle ministra sportu vybrán už za půl roku.

Plánované otevření se ale tím pádem posouvá na rok 2020, tedy rok olympiády. V prvotním plánu se uvažovalo, že v roce 2019 se na stadionu uskuteční Světový pohár rugby. Ty se pravděpodobně odehrají nakonec na Nissanském stadionu v Jokohamě, stejně jako tomu bylo u fotbalového mistrovství 2002.



© Japan Sport Council

Přitom Abe ještě o týden dříve řekl, že na změnu už je pozdě. Důvodem takové změny názoru je podle kritiků hlavně uspokojení voličů a daňových poplatníků, kteří nejsou příliš nadšení z nové legislativy, jenž Abe protlačil dolní komorou parlamentu ve čtvrtek. Má to být taková záplata a změna téma. Nicméně projekt je i cílem kritiky na internetu. Někteří jej přirovnávají k cyklistické helmě, jiní zase k záchodové míse. V TV show na TV stanici Kyodo News se vyjádřil i Yoshiro Mori: "Vypadá to jako ústřice. Nesnáším to."

Podle hlasování na portálu Asahi, které se uskutečnilo 11. až 12. července, se ukázalo, že 71 procent respondentů je proti výstavbě stadionu v momentálním návrhu. Pouze 18 s ním souhlasí. Naopak světoznámý architekt Tadao Ando se vyjádřil, že pokud se plány změní, Japonsko ztratí svou hrdost.


Ať se plány nakonec změní, nebo ne, výstavba pokračuje, Momentální stav dosvědčuje, že už se dávno začalo:

Kiyoshi Ota / Bloomberg

ZDROJ: bloomberg.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9