Plastické operace v Koreji očima Američanky

21:26 | 28.01.2013 Eunka 20
Dopisovatelka pro Soompi.com se rozhodla probrat citlivé téma plastických operací v Jižní Koreji ze svého pohledu. Velmi miluje korejské seriály, ale znepokojují ji důsledky tohoto trendu umělé krásy.
Pohovor u plastického chirurga
Pohovor u plastického chirurga FOTO: graphics8.nytimes.com
Je možné, že nebudete tak úplně s názory této slečny souhlasit, ale to už nechám na vás. Jen vám tu zprostředkuji její pohled na věc. 

Úvod bychom tedy měli, a nyní již necháme mluvit dívku z USA, která si oblíbila korejskou televizní tvorbu.

"Jako Američanka, která strávila celý minulý rok tím, že vysedávala u televize a sledovala korejskou zábavu a kulturu, musím říct, že nechápu přehnaný výskyt plastických operací v Koreji.

Všimla jsem si, že rozhlasový pořad s názvem "This American Life" nedávno vysílal epizodu o sebezdokonalování. Rozhovoru se tam zúčastnila žena, která se přestěhovala do Jižní Koreje, aby mohla vyučovat angličtinu na dívčí střední škole. Když se tam dostala, byla ohromená. Na každém patře byly váhy a zrcadla. Její studentky je pravidelně využívaly a snily o dni, kdy dostanou jako odměnu za absolvování zkoušek poukaz na plastickou operaci.

Jako cizinka jsem ráda, že jsem si tento rozhovor našla a více se o Koreji dozvěděla. Ale je tu jedna věc. Každý, kdo věří, že v USA není fyzický vzhled důležitý, se mýlí. Zatímco Korea přijala plastické operace jako fakt, Amerika se k nim tolik nehlásí. Ovšem jen těžko byste našli od Maine přes Aljašku až do Kalifornie dívku, která by netoužila po nějaké změně vzhledu.


Dívky na celém světě touží po kráse

I v Americe je běžné, že vyšší člověk má více příležitostí, než malý. Že štíhlejší lidé vydělávají víc peněz. Diskriminace na základě rasy je v Americe nelegální, to ovšem neznamená, že se tím každý řídí. Tak co je lepší? Předstírat, že vzhled není ve společnosti podstatný nebo tvrdit, že je?

Jaký mám názor na plastickou chirurgii já? Když vidím, že se používá výhradně pro estetické účely, je mi smutno. Proč chce každý na této planetě vypadat stejně? A proč se chce nechat předělat od hlavy až k patě? Co k tomu lidi vede?

Myslím, že je tu také určitý druh pokrytectví. Člověk má právo říct: "Je to moje tělo, tak se mohu cpát tyčinkami Twinkie, udělat si po těle třicet piercingů nebo se stát nudistou." Podle toho musím připustit, že i plastická chirurgie je osobní volbou a mě by mělo být jedno, že to někdo dělá. 



Je pravda, že Jižní Korea má nejvyšší počet podstoupených plastických operací na světě. "The Economist" uvádí, že každá pátá žena v Soulu šla pod nůž kvůli nějakému vylepšení. Je těžké říct, proč je plastika v Koreji tak rozšířená, ale CNN o tom podala zajímavou teorii. Tvrdí: "Krása je pro Korejce něco, čeho se dá tvrdou prací dosáhnout. Není to jen o touze. Je to výzva! Tito lidé viděli, jak se jejich země převratně mění. Ekonomika vzrůstá díky tvrdé práci. Proč by tělo nemělo být tak poddajné a zdokonalitelné jako národ?"

Díky sledování korejských seriálů jsem objevila zcela nové výrazy. Moje slovní zásoba se pěkně rozšířila. Už vím co je to S-linie, V-linie, mravenčí pas nebo výrok: "Máte tak malý obličej!" Nic z toho jsem dříve neznala.

Moje iluze dokonalé korejské krásy rozbila fotografie herečky Park Min Young (ta se opravdu přiznala k plastice). Ve školní ročence vypadá úplně jinak, než nyní. Má sice plnou, ale milou tvář a její nos je malý a nízký. Na vedlejší fotce vidíme zcela jinou dívku. Ano, mnoho změn mohlo nastat postupem času a  během dospívání, ale úprava očí a nosu je zřejmá. Také make-up však mnohé změní, tak nemohu stoprocentně určit do jaké míry je herečka upravená.


Park Min Young

Když jsem tyto fotografie viděla, často jsem u televize spekulovala, kdo asi má za sebou nějaký estetický zákrok. Toto se neděje jenom u herců, ale i u popových hvězd. Jsou však i idoly, kteří podepíší smlouvu, že s operacemi nesouhlasí, i kdyby jim to vzalo naději na lepší výdělek.

Z pohledu diváka korejských seriálů bych uvítala méně upravených lidí v televizi. A z pohledu člověka si myslím, že je nárůst plastických operací ve světě a v Koreji znepokojující. Co budete dělat, když si budete muset kvůli zaměstnání upravit čelist, ale nebudete na to mít? A proč na to nebudete mít? Protože bez úpravy neseženete práci... to je začarovaný kruh. Bude tu pak nová skupina nejchudších lidí, kteří nemají prostředky na operaci?

A co se stane za pár let, až se změní móda? Bude to jako upgrade nejnovějšího hardware? Tento tvar nosu není moderní, tak ho každých pár let obměníme? Moje máma měla na vysoké škole kamarádku, která si vyholovala obočí po vzoru Grety Garbo. Za čas jí obočí přestalo růst a ona nyní o 40 let později lituje, že si ho musí stále dokreslovat. A tohle se může stát i ženám, které podstoupily plastickou operaci.

Jedním z argumentů, proč podstoupit plastiku, je prý zvýšení sebedůvěry. Možná je to na chvíli pravda. Ale zevnitř to člověka stejně nezmění. Když jsem byla mladší, tak jsem jeden čas hodně zhubla. Ovšem uvnitř jsem  zůstala stejná. Stále nesmělá, plachá a samotářská. Po plastice to může být totožné. 

Podle mě je důležité dokázat přijímat sami sebe. Ke štěstí se nepotřebujeme měnit v něco, co si představuje naše okolí. Změňme raději pohled okolí, než sebe."


ZDROJ: soompi.com
FOTO: s.wordpress.com
FOTO: pulsarmedia.eu
FOTO: thegrandnarrative.files.wordpress.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9