Zázračné údolí Shangri-La

13:00 | 15.11.2018 Mei 4
Toto místo leží na severozápadě provincie Yunnan. Shangrila se přezdívá „Velkou zahradou na vysoké hoře“, „Královstvím fauny a flóry“ či „Královstvím barevných kovů“.
Shangri-La
Shangri-La FOTO: Andrew / flickr.com
Toto údolí vyniká malebnou krajinou, o které by se dalo říci, že se podobá pozemskému ráji. Je trochu záhadným místem s dokonale zachovalou etnickou kulturou a původním prostředím. Malíři tvrdí, že každý kousek v tomto údolí stojí za zachycení štětcem. O Shangrilae se také říká, že je domovem nesmrtelných.
 
V tomto místě jsou tři řeky, několik krásných jezer a mnoho úžasných výtvorů fauny i flóry. V květnu na březích jezer rozkvétají azalky. Okvětní lístky azalek pak padají na hladinu jezera a jsou velkým lákadlem pro ryby, které se po nich vrhají. Ryby vrhající se po lístcích azalek se zde staly velkou turistickou atrakcí.
 
Do Shangrily se většinou nevydávají turisté, ale poutníci, kteří sem přišli nalézt mír pro svou duši. V blízkosti údolí je hora Mei-Li, které je zahalená sněhem. Tibeťané ji považují za posvátnou. Na její vrchol ještě nikdy nikdo nevystoupil. Hora je po většinu roku zahalena mraky a mlhou, a jen zřídka kdy ukáže svou podobu. Ti, co ji měli šanci spatřit tvrdí, že veškerá slova jsou málo a nedokáží zprostředkovat své dojmy.
 
Součástí Shangrily je i park Bai Shui Tai (Paj Šuej Tchai), který leží ve výšce přes 2 tisíce metrů. Pokud se k němu vydáme, oslní nás záře skalních útvarů, jejichž povrch se na slunci krásně blyští.
 
Dalším místem, na které tu můžeme narazit je buddhistický chrám a další jiné chrámy.
 
FOTO: Sonja Laukkanen / flickr.com


ZDROJ:  wikipedia.org, Wei Wei Ge/Kellnerová Kalvachová: 100 divů Číny. A. R. Garamond s.r.o., Praha, 2006

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9