Nejstarší člověk světa oslavil 117!

17:00 | 06.03.2015 Saki 0
Japonka Misao Okawa je nejstarší žijící osobou světa, která oslavila 5. března neuvěřitelných 117 let! Své narozeniny oslavila jak se patří se svými blízkými a to již den předem.
Misao Okawa
Misao Okawa FOTO: screen z videa
Misao Okawa se narodila roku 1898 ve městě Osaka do rodiny výrobce kimon. Provdala se v roce 1919, bohužel její muž Yukio zemřel již v roce 1931. Společně měli dvě dcery a jednoho syna. Dnes má čtyři vnoučata a šest pravnoučat.

Okawa žije v Osace dodnes, v tamním domě s pečovatelskou službou. Zdejší ošetřovatelé si všimli, že se paní Okawa v poslední době zpomalila a má problémy se sluchem, navzdory tomu se jí však jinak vede opravdu dobře (vzhledem k jejímu věku).



Pokud vás zajímá tajemství dlouhověkosti, tak Misao Okawi řekla, že se snaží dobře jíst, spí přes noc osm hodin a také ví, jak se uvolnit. Nicméně sama si tajemstvím dlouhověkosti není jistá: "Zajímalo by mě to taky," dodala.

Předchůdce Okawi byl také Japonec, Jiroemon Kimura. Město Okinawa, je považováno za "modrou zónu", kde je extrémní dlouhověkost běžná. Odhaduje se, že Japonsko má kolem 58 000 stoletých  — nejvíce ze všech zemí světa. Předpokládá se, že za místí dlouhověkost může bohatá strava na sójové bázi, stejně jako cvičení a dostatek slunečního svitu — to vše totiž přispívá k delší životnosti.

Obdivuhodný věk nemyslíte? Máte také v rodině někoho, kdo se dožil vysokého věku?


ZDROJ: bbc.co.uk, huffingtonpost.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9