Kim Jong Un žene ženy do armády

19:00 | 02.02.2015 Eunka 13
Severní Korea se rozhodla posílit své ozbrojené síly a tak musí do povinné vojenské služby vyrazit i ženy. Jaké jsou podmínky a jak dlouho budou ženy v armádě sloužit, se dozvíte v článku.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: en.wikipedia.org
Zatímco doposud mohly severokorejské ženy vstoupit do armády pouze dobrovolně, nyní to bude jinak. Do armády budou odvedeny zdravé, fyzicky zdatné dívky ve věku od 17 - 20 let, které musí měřit alespoň 142 cm, jak nařizuje zákon z roku 2012.

Veškerá opatření jsou již v plném proudu. Probíhají kontroly a také zdravotní vyšetření dívek, aby se vše stihlo do dubna, neboť právě v dubnu a v srpnu probíhá v Severní Koreji nástup na vojnu. Absolventky škol odejdou do armády v dubnu a zaměstnané ženy ve věku kolem 20 let v srpnu.

Před odvodem se nikdo neschová, povolávací rozkaz se týká žen ze všech měst a provincií. Je třeba doplnit schodek v armádě, který vznikl kvůli vysoké úmrtnosti dětí a nízké porodnosti následkem hladomoru v roce 1990. Nové nařízení pravděpodobně způsobí obyvatelstvu nemalé potíže, neboť ženy jsou v Severní Koreji často klíčovými živitelkami rodin.

Severokorejští muži musí sloužit v armádě 10 let a u některých specializovaných jednotek dokonce 13 let. Ženy tak dlouho samozřejmě sloužit nebudou. Počítá se s tím, že vojenskou službu opustí ve 23 letech. Osvobozeny budou pouze mimořádně nadané studentky ze speciálních škol a ženy po fyzické a zdravotní stránce nevyhovující.

ZDROJ: thenews.com.pk, ​theguardian.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9