Sasaki Sadako a tisíc papírových jeřábů

21:56 | 14.01.2013 Eunka 5
Jako malá jsem četla knihu "Sadako chce žít" s působivým příběhem o jedné statečné dívence, která doufala, že jí tisíc jeřábů vrátí zdraví.
Památník Sadako v Seattle
Památník Sadako v Seattle FOTO: Scott Butner / flickr.com
Příběh o Sadako není smyšlený. Tato odvážná holčička opravdu žila. Narodila se jako Sasaki Sadako 7. ledna 1943 v Hirošimě. Když byla na město 6. srpna 1945 svržená atomová bomba, byly této dívence teprve dva roky.

Sadako útok atomové bomby přežila, a až do jejích 11 let žila jako ostatní děti. Hrála si, rostla, smála se i plakala... prostě normálně žila. Jenže pak se k ní přiblížil stín smrti. Začala trpět závratěmi a lékaři jí diagnostikovali leukémii. 

Dříve čilá holčička náhle zeslábla a musela do nemocnice. Na nemocniční lůžko uléhala s nadějí, že se uzdraví. Měla k tomu pádný důvod. Její kamarádka jí prozradila dávnou japonskou legendu. Tomu, kdo prý složí tisíc papírových jeřábů, se splní jeho přání. 



Sadako neváhala a zesláblými prstíky vyráběla jednoho papírového jeřába za druhým. Byla vytrvalá a její horlivost a odvaha zapůsobila na celou nemocnici. Bohužel se jí podařilo složit pouze 644 jeřábů (i když se říká, že jí přátelé pomohli a udělali pro ni ty zbylé).

V nemocničním pokoji strávila dívka čtrnáct měsíců života a 25. října 1955 zemřela. Bylo jí teprve 12 let. Po její smrti vydali její přátelé knihu jejích dopisů. A v roce 1958 byl pro ni a další dětské oběti atomové bomby odhalen památník v Parku míru v Hirošimě. Další památník pro Sadako byl postaven i v Parku míru v Seattlu.

Sadako sice zemřela, ale v srdcích lidí je stále živá. Je připomínkou toho, že války nikdy nic neřeší. Její odvaha může dodat sílu každému z nás. A až budete mít jednou náhodou cestu do Hirošimy, nezapomeňte složit papírového jeřába a zanést ho k jejímu památníku. Japonští školáci to tak dělají každý rok. A všichni si jistě přejí to, co každý z nás: aby byl na celém světě konečně mír. A aby již žádná malá holčička nebo malý chlapec nezemřeli na následky války jako Sadako.


ZDROJ: wikipedia.org
FOTO: de.wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9