Výbuch plynu na Taiwanu zabil desítky lidí a zdevastoval ulice

17:30 | 01.08.2014 Mei 0
V  Kaohsiungu, druhém největším městě na Taiwanu, bylo při nočním výbuchu podzemního plynu zabito nejméně 25 lidí a dalších 267 zraněno.
Výbuch plynu v Kaohsiungu
Výbuch plynu v Kaohsiungu FOTO: scmp.com
V noci ze čtvrtka na pátek v Kaohsiungu na Taiwanu, ve čtvrti Cianjhen, pod zemí vybuchl plyn. Beton ze silnice létal vzduchem, ulice byly zdevastovány a 25 lidí přišlo o život. Podle svědků se vzduchem prohnaly obrovské ohnivé koule. Taiwanský premiér sdělil, že proběhlo nejméně pět výbuchů.
 
Oblast, kde k explozi došlo, je kousek od City Hall, populárních nočních trhů Guanghua, obchodního domu Shin Kong Mitsukoshi a nejméně jednoho velkého hotelu.
 
„Místní hasiči ve čtvrtek přijali hovory o úniku plynu a kolem půlnoci následovala série výbuchů, která se dotkla plochy o rozměru dvou až tří čtverečních kilometrů,“ uvedla ve svém prohlášení National Fire Agency,
 
 „Po celé silnici jsem viděl spousty aut a motorek a lékaře, kteří kontrolovali těla lidí, zda žijí nebo jsou už mrtví,“ řekl pro zpravodajský server BBC očitý svědek události Chen Guan-yuan, který byl na místě činu krátce po výbuchu.


 
S tím, že výbuchy způsobily obrovskou díru, Chen ještě dodal: „Vzhledem k tomu, že rozsah výbuchu byl opravdu velký, je velice těžké tuto situaci okamžitě zvládnout.“
 
Další ze svědků zase říká, že po výbuchu viděl „oheň stoupající přibližně až do dvacátého poschodí“.
 
Ministr hospodářství Chang Chia-juch prohlásil, že úředníci nejsou stále schopni určit, co výbuch způsobilo. Přesná příčina úniku plynu není jasná, ale zatím zprávy říkají, že výbuch byl způsoben prasklým potrubím.
 
„Možnost dalších výbuchů je v tuto chvíli zažehnána, neboť všechny dodávky zemního plynu byly vypnuty,“ řekl pro The Wall Street Journal mluvčí Kaohsiungu, Ting Yun-kung.
 
V současných chvílích bylo 111 ze zraněných propuštěno z nemocnice, ovšem nejméně dva lidé se stále pohřešují. Mezi zraněnými byl i fotoreportér populárních hongkongských novin Apple Daily.


 
Lidem bydlících v okolí výbuchů bylo nařízeno, aby zůstali doma a nechodili do školy ani do práce.
 
Starosta Kaohsiungu Chen Chu na své facebookové stránky napsal: „Záchranné snahy jsou stále v plném proudu,“ a vyzval všechny, aby postupovali podle pokynů záchranných týmů a vyhnuli se postávání a sledování dění kolem. „Místní vláda již požádala CZP a Hsin Kao Gas (dodavatelé místního plynu, pozn. red.), aby přerušili dodávky plynu,“ dodal a pobízí obyvatele, aby zůstali v klidu.
 
Fotografie z místa nehody ukazují velké požáry, převrácená vozidla, poničené domy, těla pokrytá troskami a ulici rozdělenou na dvě části.



FOTO: tw.gigacircle.com, channelnewsasia.com, newslocker.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9