Slova, kterými cizinci popisují Japonce

17:00 | 26.03.2014 Piyoko-chan 7
Pojďme se podívat na pár slov/přídavných jmen, která obyvatelé Západu často používají, když charakterizují Japonce.
Ulice v Japonsku
Ulice v Japonsku FOTO: share.nanjing-school.com

Zdvořilí


Každý už někdy slyšel o tradiční japonské úkloně, která se používá při pozdravu. Ačkoli je v současné době v Japonsku naprosto běžné i potřesení ruky, úklona většinou následuje hned poté. Západu se tento způsob zdá mnohem zdvořilejší, než jen prosté potřesení ruky, plácnutí nebo poplácání po rameni. Samozřejmě výraz "slušný/zdvořilý" sám o sobě nemusí být jen v pozitivním slova smyslu. Pokud jste až příliš zdvořilí k lidem, které znáte už nějaký ten čas, můžete působit až odměřeně.


Dochvilní


Japonsko bere dochvilnost velmi vážně. Železnice, metro a další jsou dobře známe pro neuvěřitelně přesný jízdní řád. Dokonce, i když se něco opozdí byť jen o minutu či dvě, naruší to celý systém. Vlaky často vystavují svým cestujícím potvrzení o jejich zpoždění, která pak následně předkládají svým zaměstnavatelům. Koneckonců, zanechává to špatný dojem, pokud dorazíte pozdě do práce.
 


Laskaví


Toto chvályhodné adjektivum je na rozdíl od zdvořilosti, která může mít i své stinné stránky, skutečně pozitivní slovo.


Pracovití


Japonsky pak "Hataraki mono" je rozhodně běžné slovo, které definuje japonské myšlení. V této kultuře, kde má vaše práce čas od času přednost před rodinou, mají dokonce i pojem "Karoshi", který lze přeložit jako "smrt z přepracování". Smrt v důsledku mnoha odpracovaných hodin přes čas. Lékařskou příčinou bývá většinou srdeční infarkt, někdy také deprese ukončená sebevraždou. Karoshi je ve statistikách uváděno jako samostatná kategorie.


Uctiví


Nemá tak daleko od již zmiňované zdvořilosti. Mnozí na Západě považují japonskou formu úcty ke starším trochu "mimo mísu". Ovšem v Japonsku, čím jste starší, tím jste považován za moudřejšího a je s vámi uctivěji zacházeno. Budete mít velké problémy, pokud použijete neformální jazyk k osobě starší, než jste vy (ledaže by se jednalo o rodinu). I když i někteří příbuzní mohou od vás očekávat řádný formální jazyk.
 

Inteligentní


Zde snad není co dodat. Jako by se z toho už v asijských zemích stalo nepsané pravidlo, nemyslíte?



Jaká další slova napadají vás?

ZDROJ: en.rocketnews24.com, madameriri.com, cs.wikipedia.org
FOTO: ​holidaybuzzed.com, tokyoroomfinder.blogspot.com, news.xinhuanet.com. en.rocketnews24.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9