Japonská babička v 92 letech vyrábí nádherné Temari

15:00 | 02.03.2014 Mei 3
Japonská babička, které je už 92 let, ručně vyrábí nádherné Temari, vyšívané koule, vyrobené z hedvábí, ze zbytků starých kimon.
Temari
Temari FOTO: NanaAkua / flickr.com
Tyto nádherné vyšívané kuličky zvané Temari byly vyrobeny podivuhodně hbitými prsty 92leté babičky z Japonska. Tuto dovednost se naučila až ve svých 60 letech. Od té doby ovšem vytvořila téměř 500 jedinečných vzorů. Ty pak vyfotografovala její vnučka NanaAkua.
 
Tato babička musí být jistě velkou motivací pro ostatní zručné ženy. Dobrovolně každý týden učí ostatní lidi, jak si udělat své vlastní Temari.
 
Temari je japonský název a v češtině jej můžeme přeložit jako ruční míč. Jsou to vlastně vyšívané koule, vyrobené z hedvábí, ze zbytků starých kimon. Toto tradiční lidové umění vzniklo v Číně a do Japonska se dostalo přibližně během 7. století. Postupně se výroba Temari vyvinula ve složité až umělecké dílo. Japonské aristokratky se dokonce účastnily vyšívací soutěže Temari.
 
V Japonsku bylo Temari vysoce ceněným dárkem, který dávaly na Nový rok rodiče svým dětem. Tyto drahocenné dárky byly symbolem štěstí, šťastného života, upřímného přátelství a věrnosti.





 
ZDROJ: mymodernmet.com
FOTO: NanaAkua / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9