Koncert Suwonského filharmonického orchestru v Praze [Report]

19:58 | 15.02.2014 Naiseen 0
Na začátku tohoto týdne jsem měla tu možnost zúčastnit se koncertu Suwonského filharmonického orchestru z Jižní Koreje. Večer byl plný Čajkovského a nechyběla ani tradiční korejská hudba.
Kim Daejin dirigující Suwonský filharmonický orchestr
Kim Daejin dirigující Suwonský filharmonický orchestr FOTO: korea.net
V úterý 11. února 2014 se konal v Dvořákově síni pražského Rudolfina koncert Suwonského filharmonického orchestru. Orchestr zařadil Prahu jako třetí zastávku svého evropského turné. Vystoupili během něj ve Vídni (7. února), Budapešti (9. února), Praze (11. února) a v Mnichově (12. února). 

Orchestr byl založen v roce 1982 a v současné době hraje vedoucí roli na poli klasické hudby v Koreji. Orchestr si vybudoval své mistrovství spoluprací s uznávanými domácími a světovými dirigenty, jako jsou Song Tae Yok, Du Young Jung, Mong Phil Kim, Nan Sae Kem, Eun Seong Par, Toyama Yuzo, Ewald Christian, Vancho Cavsarski a Andrea Bonatta.



V pořadí již šestý šéfdirigent orchestru Kim Dae Jin, považovaný za nejlepšího korejského pianistu a dirigenta, představil tento orchestr celému světu a sklidil za to nadšené kritiky. Orchestr, který můžeme každým rokem slyšet na více než šedesáti koncertech, se proslavil svým osobitým měkkým zvukem. Krásná provedení, která okouzlují publikum, jsou výsledkem spolupráce s mnoha umělci.



Spolu s orchestrem také cestuje houslová sólistka Kim So Ock, která se narodila v Soulu v roce 1982. Během svých studií získala několik prestižních ocenění a v devatenácti letech získala stipendium "Young Concert Artists Trust". Koncertovala v celé Asii, Evropě i Spojených státech jako sólistka s orchestry i na recitálech a vystupovala na mnoha hudebních festivalech. Její koncerty jsou často přenášeny rozhlasem a televizí po celém světě.

V pražském Rudolfinu diváci vyslechli skladbu Arirang (Choi Sung Hwan), houslový koncert D-dur Op. 35 P. I. Čajkovského a Symfonii č. 4 F-minor Op. 36 také P. I. Čajkovského. 



Orchestr přivítal publikum svým laskavým provedením Choi Sung Hwanova Arirangu a sklidil nadšené ovace ze strany diváků. Houslisté orchestru předvedli souhru, u které se přímo tajil dech. Houslový koncert D-Dur, který následoval, v provedení Kim So Ock diváky naprosto přesvědčil o popisovaných kvalitách houslistky. Ta se opřela do strun svých houslí Stradivari z roku 1706 a předvedla "sobě vlastní technickou brilanci v tandemu s energií a porozuměním", jak o ní napsal deník The Strad, Wigmore Hall. 

Po přestávce následovala Symfonie č. 4 F-minor, která předvedla v první větě lesní rohy orchestru. Druhou větu započal podmanivý hoboj svými melancholickými tóny. Velmi působivým provedením byla 3. věta, kde housle hráli pizzicato. "Vybrnkávání" smyčcových nástrojů nahánělo divákům až mráz po zádech, díky skvělé souhře pod taktovkou Kim Dae Jina. Závěrečná věta diváky zvedla ze židlí a ukázala, že Suwonský filharmonický orchestr patří mezi světové špičky.

Závěrečné přídavky neměly konců. Diváci si vyžádali celkem čtyři přídavky a orchestr je s radostí oblažil tóny dalších Čajkovského velmi známých melodií. 


FOTO: classictic.com, Naiseen

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9