Rok Kohouta přívítá koncert s trojicí čínských virtuozů

16:30 | 07.01.2017 Erik 0
Příchod čínského nového roku ve znamení Kohouta budou moci příznivci klasické hudby oslavit na koncertu Prague Philharmonic Orchestra, na němž budou hostovat špičkoví čínští sólisté a zazní díla lidových mistrů Říše středu.
Houslistka Li Xinxing
Houslistka Li Xinxing FOTO: www.hebei.gov.cn
Už 21. ledna rozezvučí Rudolfinum hudebníci Prague Philharmonic Orchestra světově proslulého německého dirigenta a dlouholetého organizátora slavného Plesu v Opeře, pana Friedemanna Riehleho. Ve spolupráci s hvězdami čínské hudební scény a pod taktovkou několika prestižními cenami ověnčeného chorvatského dirigenta, Mirana Vaupotiće, s veškerou pompou přivítají příchod čínského nového roku, jenž letos ovládne znamení ohnivého Kohouta.
 
Tomuto česko-čínskému koncertu budou vévodit nejen díla českých a evropských velikánů klasické hudby, jako je Smetanova Vltava, Dvořákovy Slovanské tance či nejznámější valčík světa, Na krásném modrém Dunaji, Johanna Strausse, ale jako zlatý hřeb večera se představí také nádherné čínské lidové skladby.

Během nich si budete moci vychutnat osobité kouzlo tradičních čínských hudebních nástrojů v rukou skutečných virtuozů. Prvním z nich je jeden z nejvýznamnějších a nejvlivnějších současných mistrů na čtyřstrunnou loutnu pipa, pan Tu Shan Xiang. Je absolventem konzervatoře v Šanghaji a držitel titulu magistr umění na univerzitě v Tokiu, který má na kontě už přes 3000 koncertů, včetně recitálu v jedné z nejznámějších koncertních síní Spojených států, Carnegie Hall. Věnuje se také skládání hudby, v níž kombinuje tradiční čínské melodie s klasickou západní hudbou.


Mistr Tu Shan Xiang  / 涂善祥

Dalším tradičním nástrojem budou dvoustrunné "čínské housličky" erhu, na které zahraje paní Bai Yu, jenž je absolventkou uznávané hudební školy v Hebei Během své dlouholeté kariéry koncertovala na mnoha světových pódiích, včetně Nizozemska, Skotska nebo Itálie a její mistrovská hra si získala srdce mnoha fanoušků jak v domovské Číně, tak v zahraničí.

Trojici čínských virtuozů uzavírá uznávaná houslistka a profesorka hudební školy v Hebei, paní Li Xinxing. Její repertoár zahrnuje velký počet děl jak symfonické, tak komorní hudby a od roku 2002 působí na pozici koncertního mistra Symfonického orchestru Hebei. Na stejné pozici pak zazářila i v roce 2013 jako host hudebního pořadu největší čínské televizní stanice CCTV. Působí také jako porotkyně mnoha čínských houslových soutěží.

Vstupenky na tento výjimečný koncert pořádaný společností Prague Classics můžete zakoupit v síti Ticketportal.
 


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9