Yuan Dibao a Danny Li - láska, která hory přenáší

17:09 | 14.02.2014 Eunka 3
Máte rádi příběhy o lásce a věříte na věčnou lásku, kterou nezastaví ani čas a vzdálenost? Pokud ano, bude se vám tento milostný příběh, na Valentýna jako dělaný, určitě líbit.
Yuan Dibao a Danny Li
Yuan Dibao a Danny Li FOTO: chinadaily.com.cn
Milostný příběh, o kterém si budeme vyprávět, má své počátky v roce 1953. Hlavní hrdinové tohoto příběhu prožili mnoho zvratů a těžkostí, než mohli konečně ruku v ruce jít společnou cestou životem. Díky nim poznáte, že pravou lásku čas ani odloučení nezničí. Také vám ukáže, že věk v lásce nehraje žádnou roli a že k oltáři můžete jít klidně i na sklonku svého života.

Bylo to na podzim roku 1953, když mladá a krásná Danny Li poznala Yuana Dibao a zamilovala se. Stalo se to v Hangzhou, v provincii Zhejiang. Osud však krutě zasáhl a oddělil tento pár na celých 54 let. Nakonec však láska zvítězila... ovšem k tomu se dostaneme.

Li se narodila v Pekingu roku 1927 francouzské matce a čínskému otci. Ve věku 24 let se stala jednou z nejmladších učitelek lékařské fakulty v Hangzhou a stala se známou i díky tomu, že plně ovládala čtyři jazyky - čínštinu, ruštinu, francouzštinu a angličtinu. 

Yuan Dibao, pohledný 25letý muž, byl nejlepším studentem v její ruské jazykové třídě. Byl pracovitý, pilný a u zkoušek si vedl skvěle. Všichni studenti i učitelé ho měli moc rádi. Li se o něj začala více zajímat a zjistila, že mají mnoho společného. Tak se stalo, že jejich pocity přátelství a blízkosti pomalu přerůstaly v lásku. Neodradily je ani předsudky poukazující na to, že láska mezi studentem a učitelkou přece není vhodná. Pouze rodiče Li věděli, co se děje. Yuan k nim domů často chodíval a moc se jim zamlouval.

Zatímco se Li vznášela na obláčku štěstí, Yuana stíhaly pocity viny. Li to sice cítila, ale nevěnovala tomu velkou pozornost. Netušila, že je ženatý. Jeho rodiče považovali jeho věk za více než vhodný pro manželství a domluvili mu sňatek s přítelkyní jeho sestry. Přešel rok a mladík o svém manželství stále mlčel. Až předtím, než měl odejít do školy v Chengdu, sebral odvahu a přiznal se. Li byla šokována, a ačkoli Yuana milovala, rozešla se s ním. K tomu řekla: "Neměla jsem na výběr. Nemohli jsme budovat své štěstí na neštěstí jiné, nevinné ženy."



V roce 1956 opustila Li se svou matkou Čínu. Odletěly do Francie a otec je roku 1962 následoval. Před odjezdem Li napsala Yuanovi, aby ho informovala o svém odchodu. K jejímu překvapení jí od něj nedošel jen jeden dopis, ale rovnou několik. Opět začali být v kontaktu prostřednictvím dopisování. Dopisy byly pro oba velkou útěchou a Yuan je skrýval před svou manželkou u příbuzných. 

Jak se Li vedlo ve Francii? Neměla to lehké. Nová společnost, kulturní šok, to, že nechtěli uznat její univerzitní diplomy... to vše vedlo k pocitu ztráty a zoufalství. Naštěstí se však naučila těsnopis a našla si místo sekretářky. Yuan mezitím dostudoval a začal pracovat. Také se stal otcem a Li mu poslala konzervy sušeného mléka a dětské oblečení, protože dobře věděla, jaký je v Číně nedostatek. Když však přišla kulturní revoluce a několik dopisů se vrátilo nedoručených, rozhodla se Li odmlčet. Nechtěla svými dopisy ze Západu Yuanovi nějak uškodit. Ani jeden však nedokázal zapomenout. 

Li dokonce nedokázala navázat ani žádný nový vztah, ačkoli měla mnoho ctitelů. Prostě už neměla volné srdce. Později v roce 1976 Yuanovi znovu napsala, ale dopis se jí opět vrátil zpět. Nevěděla, že změnil pracoviště a ani, že jí napsal také, ale jeho list též nedošel. K dalšímu kontaktu mezi nimi tak došlo až v roce 2010.

Stála za tím Yuanova snacha Ouyang, která se o všem dozvěděla od příbuzných a příběh dlouholeté nenaplněné lásky velice dojal. Jelikož byl od roku 1994 Yuan vdovcem, povzbudilo ji to, aby začala jednat. Přesvědčila svého tchána, aby Li opět napsal a on to udělal. Každý den napsal jeden dopis a čekal na odpověď. Ta ale nepřicházela a on se pomalu vzdával všech nadějí. Usmálo se na něj však štěstí a dopis od Li nakonec přišel, spolu s fotografií a podrobným popisem jejího života. Zaradoval se, když zjistil, že je jeho věčná láska stále naživu! 

 

Oba si začali psát tak jako kdysi. Někdy spolu mluvili po telefonu, s čímž jim pomáhala Yuanova snacha, neboť Yuanův sluch už nebyl zrovínka nejlepší. Ouyang si Li oblíbila a už při prvním telefonním hovoru ji začala oslovovat "Danny mami". To Li skoro rozplakalo, jelikož nikdy neměla dítě, které by ji nazvalo matkou. 

Tak přirozeně došlo k tomu, že Li odletěla za Yuanem do Xiamenu a on ji čekal na letišti s pugétem, který čítal 55 růží! No není to romantické? Která žena by odolala! A věk v lásce a romantice nehraje vůbec žádnou roli. Ani na svatbu není nikdy pozdě! Li přijala Yuanovu nabídku k sňatku a 21. září 2010 registrovali své manželství. Velký svatební obřad organizovaný Yuanovými syny si pak dopřáli 26. září. Konečně byli spolu!

Jejich láska rozkvetla i na podzim, kdy už květů ubývá. Po svatbě spolu každé ráno vycházeli na procházku k moři a minulosti dali sbohem. Proč vzpomínat na dny odloučení, když mohou být do konce života spolu? Yuan špatně slyší a Li zase hůře vidí, navzájem se však skvěle doplňují. Ona je jeho ušima a on jejíma očima. Jejich srdce bijí ve stejném rytmu lásky.

Co říci na závěr? Asi jen to, že opravdová láska se ničeho neleká a překoná i překážky vysoké jak hory. Nikdy nevěšte hlavu, protože může potkat i vás!



ZDROJ: chinadaily.com.cn
FOTO: europe.chinadaily.com.cn, whatsonxiamen.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9