Ovoce z Asie pro krásnou pleť – kiwi, liči, ananas

13:00 | 09.02.2014 Mei 2
Nejen drahé kosmetické přípravky, ale i přírodní produkty vám mohou dopomoci ke krásné a zdravé pleti. A ještě při tom ušetříte.
Ovoce
Ovoce FOTO: Shutterstock
Mezi ovocem najdete spousty skvělých pomocníků pro vaše zdraví a především také pro krásnou pleť. Pomocí masek z ovoce a dalších přírodních surovin vyživíte svou pokožku přirozeným způsobem.
 
V minulém článku jste se mohli dozvědět, jaké účinky má na pleť banán, papája a mango. Pojďme si nyní představit i další ovocné kouzelníky z Asie.

 
 

Kiwi

Zvenku drsné a chlupaté, uvnitř sytě zelené, to je kiwi, plod pocházející z Číny. Má více vitaminu C než pomeranč, což pomáhá posilovat náš imunitní systém, bojuje proti infekcím a opravuje naše tělesné tkáně. Vitamin C má pro naši kůži mnoho východ. Chrání ji před poškozením sluncem a podporuje obrat buněk. Tím naši kůži zachovává mladou a krásnou. Vysoký obsah minerálů, který kiwi obsahuje, prospívá našemu krevnímu tlaku, působí na tělesné tekutiny a hladinu elektrolytů v našem těle. V jeho semenech jsou přítomny omega 3 mastné kyseliny a alfa-linoleové kyseliny, které pomáhají ke zdravému udržování srdce, kloubů a metabolismu. Obsah vitaminu E, který je v kiwi též přítomný, chrání proti stárnutí a před volnými radikály. Chrání vaši pokožku před vznikem vrásek a zvyšuje syntézu kolagenu. Kiwi můžete využít dobře jak pro své tělo, tak pro svou pokožku.
 
Pokud spojíte kiwi s jogurtem, můžete získat zářivou pleť. Stačí ovoce rozmixovat a promíchat se lžící bílého jogurtu. Naneste na obličej a po 15-20 minutách smyjte vlažnou vodou.
 
Pokud máte mastnou pleť, kiwi rozmixujte a smíchejte se šťávou z citronu. Nechte působit 15 minut a opláchněte. Tato maska vám pomůže zmenšit póry a zesvětlit skvrny.
 
Výživnou ovocnou masku získáte také smícháním rozmixovaného banánu, kiwi a polévkové lžíce jogurtu. Naneste na tvář a po 15 minutách smyjte vlažnou vodou. Maska vaši pokožku zjemní a hydratuje.
 
Pro vypnutí pleti smíchejte rozmixované kiwi, 2 lžičky jogurtu a 2 lžičky medu. Potřete obličej a po 10-15 minutách smyjte.
 
*Pozor, někteří lidé mohou být na pleťové masky z kiwi alergičtí. Zjistit to můžete tak, že si vezmete kousek kiwi a budete jej chvíli třít o pokožku. Pokud máte nepříjemné pocity, nepoužívejte toto ovoce na pleť.


 

Liči

 Název tohoto tropického ovoce, původem ze zemí jihovýchodní Asie, jako jsou Čína či Taiwan, znamená „dar života“. Už ve starých čínských knihách jsou zdokumentovány zdraví prospěšné účinky tohoto ovoce. Obsahuje totiž mnoho živin a vitamínů, které pomáhají v boji proti různým nemocem. Stejně tak jsou prospěšné i při péči o pleť, růst dětí nebo posílení těla. Liči má protirakovinné účinky. Obsahuje flavony, quercitin a kaemferol, což jsou silné látky, prospěšné pro snížení množení rakovinných buněk. Má působivé vlastnosti hlavně proti rakovině prsu a kůže. Také normalizuje krevní tlak a tepovou frekvenci. Chrání tak proti mrtvici a srdečním chorobám. Jedna sklenice liči šťávy denně normalizuje srdeční tep. Také zvyšuje imunitu a zpomaluje postup šedého zákalu. Jeho další výhodou je, že udržuje čistý žaludek, zvyšuje chuť k jídlu a léčí pálení v žaludku. Pomáhá při střevních potížích. V liči je také hodně fosforu a hořčíku, což napomáhá k silným kostem. Dalšími prospěšnými látkami v tomto ovoci jsou také vitamin C a oligonol, jež působí velmi antioxidačně a je antivirem proti chřipce. Oligonol také chrání pokožku před škodlivými vlivy UV záření, prospívá krevnímu oběhu, snižuje váhu, zvyšuje výdrž a je prospěšný také proti vráskám a hnědým skvrnám. Oleje, které jsou v liči obsaženy, pomáhají vyživovat pokožku a snižují tvorbu akné. Také vede ke zjemnění pokožky a zmenšení kožních skvrn. Vitamin C v liči je silným antioxidantem, který bojuje proti volným radikálům a pomáhá tak před předčasným stárnutím pokožky. Další látkou, kterou Liči obsahuje je niacin. Ten zvyšuje hladinu hydratace v pleti. Měď, kterou také obsahuje, zase napomáhá k rychlejšímu hojení poškozené kůže. Kromě již zmíněných účinků je liči také zdravé pro vlasy.
 
Oloupejte několik kousků liči a rozmačkejte je. K tomu přidejte rozmačkané hrozny a bílý jogurt. Masku naneste na vyčištěný obličej a jemně masírujte 2-3 minuty. Nechte cca 20 minut působit a poté umyjte obličej studenou vodou. Vaše pokožka bude řádně vyživena, bude měkká a hladká. Je vynikající pro hrubou nebo suchou pokožku.
 
Další skvělou pleťovou maskou je maska z rozmačkaných 2 kousků liči, 5 černých bobulí vína a slazeného mléka. Vše smíchejte a rovnoměrně naneste na obličej. Po 15–20 minutách opláchněte vodou. Vaše pleť bude hydratovaná a vyživená. Při pravidelném používání alespoň 3x týdně se díky této masce můžete zbavit jemných vrásek.
 

 

Ananas

 Původem je sice z Jižní Ameriky, nejvíce se ovšem kromě Brazílie pěstuje v Thajsku, Číně a na Filipínách. Ananas je králem tropických plodů a bezpochyby jedním z nejchutnějších druhů ovoce. Je plný vitaminů B1, B2, B3, B5, B6, C, manganu, mědi, draslíku, betakarotenu, kyseliny listové a vlákniny. Za zmínku stojí také fakt, že ananasová šťáva podporuje dobrý stav zubů. Vitamin C pomáhá při posílení dásní a je prevencí proti tvorbě zubního plaku. Také snižuje onemocnění paradontózou a zánětu dásní. Omezuje aktivitu bakterií.
 
Vitamin C je ale také velmi skvělým pomocníkem v boji proti akné. Zbavit se ho můžete potíráním obličeje ananasovou šťávou, následným působením a smytím studenou vodou. Nenechte na pokožce ale déle jak 5 minut. Kromě toho je ananas také velmi dobrým prostředkem k dosažení jasné pokožky.
 
Skvrn a pupínků se také může zbavit maskou z rozmixovaného ananasu, se lžičkou medu a trochou olivového oleje, jež je skvělým hydratačním doplňkem. Med pomáhá odstraňovat vrásky a otoky. Vše smíchejte, naneste na obličej a nechte 15 minut působit. Obličej poté opláchněte vodou, a pokud chcete, umyjte mýdlem.


FOTO: froyoworld.com, en.wikipedia.org, healthyfoodhouse.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9