Ovoce z Asie pro krásnou pleť – banán, papája, mango

16:00 | 08.02.2014 Mei 4
Vaše pleť může být rozmazlována i díky čerstvému ovoci. Jakýkoliv krém se přírodním produktům často ani nemůže rovnat. Pojďme se podívat, jaké asijské ovoce můžeme v péči o pleť využít.
Krásná pleť
Krásná pleť FOTO: Shutterstock
S postupem času potřebuje pleť více času a péče, ovšem profesionální kosmetika a různé procedury mohou být velmi drahé. Proč ale nevyužít přírodu, která nabízí obrovské množství možností.


Banán

Banán, který pěstovali před tisíci lety už staří Číňané, je plný antioxidantů a živin, jako jsou vitamíny A, B, E, vláknina, minerály, hořčík, draslík nebo kyselina listová, jež pomáhají při správném krevním oběhu v našem těle a budují imunitu. Působí jako prostředek proti stárnutí. Toto ovoce hojí popraskanou pokožku, hydratuje, krásně ji vyživuje a oddaluje příznaky stárnutí.
 
Rozšťouchaný banán s trochou medu je balzám na kůži. Banány i med mají přirozené hydratační vlastnosti, které hydratují suchou kůži, a vaše pleť po nich bude hezky vláčná.
 
Pokud máte mastnou pleť, přidejte k rozmačkanému banánu lžíci mléka a dvě lžíce citronové šťávy. Po 20 minutách působení na obličeji smyjte vodou.
 
Banán je velmi užitečný pomocník, i pokud trpíte suchýma očima. Jelikož je toto ovoce velmi bohaté na draslík, který pomáhá kontrolovat rovnováhu sodíku a uvolněnou tekutinu ve vašich buňkách, což vede k suchým očím, pomůže vám od tohoto problému pravidelná konzumace banánu.


 

Papája

Toto ovoce, které hojně nalezneme například na Filipínách, Taiwanu či v Thajsku, je bohaté na vitamin A a papain. Nabízí vynikající antioxidační výhody. Pomáhá pleti zbavit se toxinů a díky ní může mít vaše pokožka zářivý vzhled. Pomáhá vyhladit pleť a odstranit odumřelé kožní buňky.
 
Jednoduše naneste vlákninu z papáji na obličej a krk, zavřete oči a na pár minut si odpočiňte. Cca po 15 minutách omyjte vlažnou vodou a nakonec opláchněte studenou. Pokud chcete dosáhnout hlubší hydratace, přimíchejte do ovocné kaše mléko a med.
 
I slupka z tohoto ovoce je k užitku, takže ji rozhodně nezahazujte. Má v sobě spoustu živin a můžete ji využít jako peeling. Stačí s ní masírovat obličej a poté ho omýt. Vaše pokožka se bude cítit bdělá a svěží.
 
Kromě blahodárných účinků na pleť je zelená papája také přírodní lék na menstruaci. Podporuje kontrakce svalových vláken dělohy a pomáhá zajistit řádnou menstruaci. Na druhou stranu není konzumace papáji kvůli těmto účinkům doporučena těhotným ženám. Mohlo by dojít k ohrožení zabezpečení plodu.


 

Mango

Sladké ovoce, které se pěstuje převážně v Indii, Barmě, Malajsii nebo Číně, se právem nazývá králem ovoce. Není to jen díky jeho chuti, ale i protože je nesmírně zdravé. Toto měkké dužnaté ovoce má blahodárný vliv na pokožku. Je bohaté na vitamin A a má v sobě mnoho antioxidantů. Stejně jako banán bojuje proti stárnutí pokožky, regeneruje kožní buňky a obnovuje pružnost pokožky. Pravidelným jezením manga se můžete zbavit pupínků a černých teček. Kromě toho obsahuje také vitamin C, který se zasluhuje o tvorbu kolagenu a pleť je díky němu pružnější.
 
Pro vyčištění a hydrataci vaší pleti použijte 4 lžíce rozmixovaného manga, 1-2 lžičky medu a pokud máte, tak půl nebo 1 lžičku mandlového oleje. Vše smíchejte dohromady a aplikujte na tvář. Po 15-20 minutách důkladně opláchněte vlažnou vodou. Tato maska je vhodná pro všechny typy pleti.
 
Další možností, jak využít mango je rozmačkané ovoce smíchat s trochou medu, 2 lžícemi mléka a půlkou malého šálku cukru. Aplikujte na tělo a jemně masírujte. Všechny tyto 4 složky jsou pro kůži to nejlepší. Poté opláchněte teplou vodou a budete mít kůži jako dítě.
 
Pokud vás trápí suchá pleť, umixujte dužinu manga a přidejte několik lžic jogurtu. Naneste ji na obličej a po 15 minutách smyjte. Tato pleťová maska je uklidňující a vyživující potěšení pro citlivou a suchou pokožku.
 
 
Před aplikací jakékoliv ovocné masky je samozřejmě důležité mít pleť důkladně vyčištěnou. Masku pak jemně vmasírujte, aby se látky do pokožky lépe absorbovaly a zvýšil se průtok krve.


FOTO: fitnessandhealthadvisor.com, bubblews.com, gomighty.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9