Dali byste si hadí víno?
Hadí víno je nápoj vyráběný luhováním plazů v rýžovém víně nebo jiném alkoholu. Poprvé byl jeho výskyt zaznamenán v Číně, ale populární je i ve Vietnamu a jiných asijských zemích.![Hadí víno v mnoha barvách Hadí víno v mnoha barvách](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/87f2f/slider_c712c4d3a3339abefddd4ebd22c18f7c.jpg)
Hadí víno v mnoha barvách
FOTO: Jacek Karczmarczyk / wikimedia...
Jací hadi se k výrobě nápojů používají? Různí... a dokonce i ti jedovatí, kteří se jinak nemohou zpracovávat jako masné produkty. Hadí jed je denaturován ethanolem a proto není třeba mít obavy z otravy.
Existují dvě varianty hadího vína.
1. máčená - velký jedovatý had se umístí do nádoby s alkoholem a nechá se tam luhovat několik měsíců. K němu se mohou přidat menší plazi a byliny. Hotový nápoj se pak pije jako posilující lék z malých pohárků.
2. míchaná - tělní tekutiny hada jsou smíchány s vínem a okamžitě podávány. Had se podélně rozřízne a jeho krev kane do nádoby s vínem. Podobně se to provádí i se žlučí.
![](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/Ruou_thuoc_1.jpg/800px-Ruou_thuoc_1.jpg)
Hadi jsou již dlouho považováni za následovníky tradiční čínské medicíny. Výtažky z nich mají dodávat vitalitu a zdraví. Nápoj z hada se poprvé objevil v Číně v období západní dynastie Zhou (771 př.nl.) a léčivé využití hadů se našlo i v lékařské příručce "Shen nong ben cao jing". Dnes jej lze nalézt v mnoha oblastech jihovýchodní Asie a v jižní Číně.
A k čemu tento nápoj vlastně slouží? Jaké nemoci léčí? Prý dokáže léčit vše od dalekozrakosti až po vypadávání vlasů. Zlepšuje prý zdraví a mužskou potenci. Obdobné nápoje se vyrábí i z gekonů a mořských koníků. Odvážlivci k němu přikusují i kousky hadího masa nebo popíjejí hadí žluč a vychutnávají si oční bělmo.
Do mnoha zemí se hadí víno nesmí dovážet, protože kobry a ostatní hadi patří velmi často k ohroženým druhům.
Tak co na to říkáte, milí čtenáři? Už jste někdy pili hadí víno? A pokud ne, ochutnali byste?
ZDROJ & FOTO: en.wikipedia
Existují dvě varianty hadího vína.
1. máčená - velký jedovatý had se umístí do nádoby s alkoholem a nechá se tam luhovat několik měsíců. K němu se mohou přidat menší plazi a byliny. Hotový nápoj se pak pije jako posilující lék z malých pohárků.
2. míchaná - tělní tekutiny hada jsou smíchány s vínem a okamžitě podávány. Had se podélně rozřízne a jeho krev kane do nádoby s vínem. Podobně se to provádí i se žlučí.
![](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/Ruou_thuoc_1.jpg/800px-Ruou_thuoc_1.jpg)
Hadi jsou již dlouho považováni za následovníky tradiční čínské medicíny. Výtažky z nich mají dodávat vitalitu a zdraví. Nápoj z hada se poprvé objevil v Číně v období západní dynastie Zhou (771 př.nl.) a léčivé využití hadů se našlo i v lékařské příručce "Shen nong ben cao jing". Dnes jej lze nalézt v mnoha oblastech jihovýchodní Asie a v jižní Číně.
A k čemu tento nápoj vlastně slouží? Jaké nemoci léčí? Prý dokáže léčit vše od dalekozrakosti až po vypadávání vlasů. Zlepšuje prý zdraví a mužskou potenci. Obdobné nápoje se vyrábí i z gekonů a mořských koníků. Odvážlivci k němu přikusují i kousky hadího masa nebo popíjejí hadí žluč a vychutnávají si oční bělmo.
Do mnoha zemí se hadí víno nesmí dovážet, protože kobry a ostatní hadi patří velmi často k ohroženým druhům.
Tak co na to říkáte, milí čtenáři? Už jste někdy pili hadí víno? A pokud ne, ochutnali byste?
ZDROJ & FOTO: en.wikipedia
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin