Cesta k Velkému Almatinskému jezeru bude 3 roky uzavřena

13:00 | 08.04.2021 Eunka 0
Velké Almatinské jezero se nachází v Kazachstánu a může se pyšnit čistou vodou tyrkysové barvy. Nyní nebude snadné se k němu vydat. Proč? Na to si odpovíme v následujícím článku.
Velké Almatinské jezero
Velké Almatinské jezero FOTO: wikimedia.org
Cesta k Velkému Almatinskému jezeru je podle plánu uzavřena na tři roky, uvedl zástupce vedoucího oddělení cestovního ruchu města Marat Ainabekov na jednání o rozvoji cestovního ruchu v dané oblasti.

Probíhá tam totiž výstavba hráze na ochranu proti toku bahna, která potrvá asi tři roky. Proto je otevření silnice odloženo a bude vyřešeno snad až po dokončení ochranné hráze. Co ale mají řidiči a cestující po tuto dobu dělat? 

Oddělení nouzových situací, které staví přehradu, říká, že po této silnici není nyní bezpečné jezdit. "Navrhujeme poskytnout alternativní silnici," slíbil Ainabekov. Ředitelka kazašského sdružení cestovního ruchu Rashida Shaikenova navíc zdůraznila, že návštěva populárního návštěvnického centra v rokli Ayusai podél této silnice je rovněž diskutabilní.

Už v březnu 2020 byla silnice k jezeru uzavřena na dobu neurčitou z důvodu výskytu sesuvů půdy v některých úsecích. Bezpečnost je důležitá, na přírodní krásy je někdy třeba raději počkat.

ZDROJ: kt.kz/eng

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9