Jižní Korea chce chránit sviňuchy hladkohřbeté. Víte, co jim hrozí?

13:00 | 07.02.2021 Eunka 0
Jižní Korea v úterý 2. února oznámila nový plán na ochranu sviňuch hladkohřbetých údajně umírajících u jihozápadního pobřeží. Co se s nimi děje a jak jim lze pomoci?
sviňucha hladkohřbetá
sviňucha hladkohřbetá FOTO: wikimedia.org
Sviňucha hladkohřbetá (Neophocaena phocaenoides) žije poblíž Korejského poloostrova a její sladkovodní populace se vyskytuje v oblasti Šanghaje. V Jižní Koreji jsou sviňuchy známé jako sanggwaengi (상괭이). Také se jim přezdívá "usmívající se velryby". Nyní jim hrozí vážné nebezpečí. Jaké?

Ministerstvo oceánů a rybářství začne sbírat základní údaje o stanovištích sviňuch v jižní oblasti západního pobřeží a pobřeží podél provincie Jižní Gyeongsang.

Aby se zabránilo náhodnému úlovení, při kterém se sviňuchy chytí do rybářských sítí určených pro jiné ryby, bude ministerstvo v dubnu distribuovat nové únikové zařízení vyvinuté v loňském roce. Dodá ho 63 rybářským plavidlům a dalším plavidlům vyskytujícím se na pobřeží nebo v pobřežních mořích.

Aby bylo zajištěno, že náhodně ulovené sviňuchy budou rychle zachráněny, ošetřeny a vráceny do moře, ministerstvo podpoří aktivity 11 záchranných a lékařských agentur pro zvířata v celé zemi a stanoví související standardy.

Náhodné úlovky a znečištění drasticky snížily populaci sviňuch, a to z 36 000 v roce 2004 na 17 000 v roce 2016. V letech 2015 až 2019 každoročně uhynulo průměrně 1 100 sviňuch. Zhruba 82,6 procent z toho způsobilo náhodné úlovení. Je jen dobře, že tomu Korea hodlá předcházet.

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9