Mám říct rodině o vážné nemoci: Korejská studie

13:00 | 13.12.2020 Eunka 0
Lidé vždy váhají s otázkou, zda mají informovat své rodiny a blízké o svých lékařských výsledcích, zejména pokud jde o rakovinu, Parkinsonovu chorobu nebo Alzheimerovu chorobu. Jak to vnímají Korejci?
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pxhere.com
Výsledky nedávného průzkumu v Jižní Koreji ukázaly, že většina lidí, včetně lékařů, chce říct své rodině a přátelům o tom, že trpí nevyléčitelnou chorobou. Když však mělo dojít k tomu, aby se rodině řekla nešťastná pravda, zdálo se, že lidé váhají.

Výzkumný tým z národní univerzitní nemocnice v Soulu provedl průzkum mezi 928 lékaři a 1005 občany v celé zemi a výsledky zveřejnil ve středu 9. prosince. Tým požádal účastníky průzkumu, aby zvážili dva předpoklady - že účastníkem byl pacient nebo že pacient byl členem rodiny.

Zeptali se, zda se respondenti cítili povinni sdělit pacientovi, že trpí nevyléčitelnou chorobou, jako je selhání orgánů, Lou Gehrigova choroba (ALS) nebo Alzheimerova choroba.

Výsledky ukázaly, že 9 z 10 lékařů a občanů cítilo povinnost informovat pacienta o výsledcích diagnózy. Občané však v otázce byli o něco váhavější než lékaři. Jejich ochota upozornit pacienta klesla přibližně o 10 procent, když byl pacient členem rodiny.

Lékaři byli ochotni hovořit o nevyléčitelné nemoci za obou předpokladů, když sami byli pacientem (99 procent) a když byl pacient rodinným příslušníkem (98,7 procent). Občané naopak byli o něco váhavější, když byli pacientem (92 procent) a když byl pacient rodinným příslušníkem (88,5 procent).

V případě Alzheimerovy choroby bylo 86,9 procent občanů ochotných informovat ostatní, pokud se jedná o pacienta. Pokud byl pacient členem rodiny, míra se snížila na 78,5 procent.

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9