Korejská studie říká, že 8 hodin spánku snižuje riziko břišní obezity

13:00 | 27.09.2020 Eunka 2
Nedávná studie, provedená v Jižní Koreji, odhalila, že riziko abdominální obezity je nejnižší u těch, kteří spí v průměru osm hodin každou noc.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pikist.com
Nemocnice Severance a zdravotní pojišťovací služba Ilsanské nemocnice oznámily výsledky analýzy údajů z Národního průzkumu zdraví a výživy 2016-2017 u 3997 Korejců starších 20 let.

Výzkumný tým použil obvod pasu jako barometr obezity a definoval dospělého muže s obvodem pasu větším než 90 centimetrů jako člověka s břišní obezitou. 1371 lidí (34,8 procent z celkového počtu), kteří uvedli, že spí v průměru sedm hodin denně, bylo klasifikováno jako srovnávací skupina.

Jaké byly výsledky? Data ukázala, že skupina, která spala v průměru 8 hodin denně, vykazovala nejnižší riziko abdominální obezity a sklonům k ní. 

Studie kromě toho ukázala, že kromě deprivace spánku koreluje nadměrná ospalost také se zvýšením obvodu pasu. Také se ukázalo, že skupina, která spala méně než pět hodin denně, měla o 49 procent vyšší riziko abdominální obezity než srovnávací skupina. Na druhou stranu skupina, která spala v průměru devět hodin denně, měla také o 11 procent vyšší riziko abdominální obezity.

Výzkumný tým zdůraznil, že zvýšení obvodu pasu, konkrétně břišního tuku, je kritičtějším faktorem než obezita v důsledku zvýšení indexu tělesné hmotnosti (BMI) a naznačuje větší zranitelnost vůči cukrovce 2. typu a kardiovaskulárním onemocněním.

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9