Studenti zkoumali odolnost potápěček z ostrova Jeju

13:00 | 15.08.2020 Eunka 0
Vědecká studie skupiny žáků střední školy získala velkou pozornost, neboť byla zaměřena na tajemství fyzické síly potápěček z jihokorejského ostrova Jeju.
Haenyeo
Haenyeo FOTO: wikimedia.org
Tři studenti ze střední školy Namnyeong na ostrově Jeju odhalili, že vědecky dokázali, že fyzická síla potápěček z Jeju, nazývaných haenyeo, pramení spíše z vynakládaného úsilí (fyzické aktivity) než z vrozených genetických rozdílů.

Studenti v diplomové práci předložili vědecké důkazy vypovídající o tom, že haenyeo z ostrova Jeju mají silnější muskuloskeletální systém než jiné ženy, přičemž jejich těla mají vynikající schopnost přenosu kyslíku.

Pro identifikaci inherentních rysů potápěček haenyeo porovnali a analyzovali vrozené genetické rysy a našli změny mezi pěti potápěčkami, z nichž každá měla více než 40 let zkušeností s potápěním, a kontrolní skupinou pěti běžných žen ve věku 64 až 72 let.



Studenti provedli genetický test členkám kontrolní skupiny pomocí jejich epitelových buněk, přičemž získané změny vyhodnotili pomocí samostatného dotazníku, lékařského pohovoru a dokumentárního průzkumu. 

Tento výzkum zjistil, že většina potápěček měla příznaky vysokého krevního tlaku, ale na rozdíl od běžných žen neměla žádné problémy s cholesterolem. Je to proto, že potápěčky dlouhodobě přebývají v mořské vodě o nízké teplotě, což zabraňuje hromadění cholesterolu v těle. Studenti dospěli k závěru, že těla potápěček si díky více než 40 letům fyzické aktivity vyvinula zlepšenou schopnost přenosu kyslíku. 

"Tato studie byla provedena s cílem vyvolat sociální zájem, aby kultura haenyeo z Jeju byla dobře zachována a tyto potápěčky v budoucnu nezmizely," řekl Lee Jong-moon, poradce studentů.

ZDROJ: koeanbizwire.com
FOTO: wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9