Nintendo - dějiny jednoho z největších japonských distributorů videoher

13:00 | 15.05.2019 Razjela96 0
Když se člověk začne zajímat o dějiny světa, tak si uvědomí, jak nám čas protéká mezi prsty. Je dost neuvěřitelné, že v roce 1899 byla dostavěna Eiffelova věž, narodil se Adolf Hitler a byla také založena firma Nintendo.
Nintendo, Mario Bros
Nintendo, Mario Bros FOTO: pexels.com

Poměrně mizerné počátky nové firmy nevypadaly vůbec slibně. Ruční výroba jednoduchých japonských tradičních karet - hanafuda (květové karty) - se však ukázala být velkým úspěchem a zároveň ziskem. Nintendo toho rychle využilo a začalo organizovat vlastní karetní turnaje.

V roce 1956 Hiroši Jamauči (pravnuk Fusadžira Jamaučiho - zakladatele Nintenda) navštívil USA, kde se setkal s dominantní společností s hracími kartami (United States Playing Card Company). Tato cesta na něho silně zapůsobila a stala se hlavní příčinou změn a prudkého vývoje japonské firmy.

Nintendo se pak pokoušelo experimentovat v jiných odvětvích, např. prodej instantní rýže. Žádná snaha se ale nevyplatila.

Všechno se změnilo v roce 1977, když byl do společnosti přijat Šigeru Mijamoto, který byl vedoucím jistého studentského projektu. Parta mladých lidí stvořila jednu z nejznámějších her na světě, Donkey Kong.



Donkey Kongem začínají moderní dějiny Nintenda. Dalším klíčovým krokem byl rok 1985, kdy se na severoamerickém trhu objevil NES (Nintendo Entertainment System) a Mario Super Bros. Roku 1989 pak přišlo Nintendo s přenosnou herní konzolí zvanou Game Boy.



Nintendo se poté snažilo vytvářet konzole, které musí mít lepší kvalitu zvuku a grafiky. Proto postupně vznikají SNES (Super Nintendo Entertainment System) a Nintendo 64.

V roce 2001 se objevuje Nintendo GameCube, které jako první využívalo optických disků místo cartridgů.

Sedmá generace konzolí byla pro vývoj výrobků Nintenda velmi důležitá. Vznikly totiž Nintendo Wii a Nintendo 3DS. Kvalita grafiky a zvuku je již na velmi vysoké úrovni.

Osmá generace začíná rokem 2012 a trvá dodnes. Nejmladšími dětmi Nintenda jsou Nintendo Wii U a Nintendo Switch.

Od 16. září 2015 je CEO firmy Nintendo Tacumi Kimišima, který vystřídal snad nejznámějšího CEO Nintenda v dějinách, tím mám na mysli Minoru Arakawu, díky kterému známá japonská značka prosperuje.

Nintendo je velice úspěšné. V roce 2009 vydělalo 279,089 miliard ¥ (62 083 miliard Kč) a v roce 2016 16,505 miliard ¥ (16 505 000 000 000 Kč). Práci poskytlo 5 120 osobám.

ZDROJ: nintendo.co.jp


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9