Mořské ženy z Jeju stále udržují svou tradici na hladině

14:00 | 22.02.2019 TerkaS 0
Když se zmíníme o Jeju, spoustě lidem vytane na mysli obraz polí zeleného čajovníku, která jsou hlavním lákadlem pro mnohé z nich, nicméně se na Jeju drží i krásná tradice, jež koření v 17. století.
Potápěčky z Jeju
Potápěčky z Jeju FOTO: eLjeProks / flickr.com
Tradiční potápění na Jeju původně praktikovali pouze muži, ale brzy je překonaly ženy, známé jako Haenyeo, jejichž počet byl o mnoho větší. Najdeme spoustu možností, proč se tak stalo, například velký počet mužů, kteří položili své životy ve válce či při rybářských nehodách, což způsobilo, že se této práce musely zhostit ženy.

Spousta rodin se stala závislými na příjmu Haenyeo a následně více mužů zůstávalo doma a staralo se o děti, nakupování a úklid, zatímco ženy tvrdě pracovaly. Dalším unikátem je na této události, že muži začali vyplácet věno rodině snoubenky, což byl pravý opak toho, co se obvykle dělalo, a narození děvčete se oslavovalo více než narození chlapce.

Pokud se chce dívka stát Haenyeo, začne obvykle v 11 letech trénovat. Nejprve si musí před zdoláváním hlubších vod přivyknout na potápění v méně nebezpečných vodách. Trénink může trvat až sedm let, než bude dívka považována za Haenyeo, a tímto povoláním se může živit až do svých 80 let.

Potápění do hloubky až 30 metrů zvládají Haenyeo díky tréninku, při kterém se naučily zadržet dech přes 3 minuty, aby měly dostatek času sklidit ušně, škeble, sumky, chobotnice, ústřice a další mořské živočichy. Počet potapěček se ztenčuje, ale mořské ženy na Jeju tuto tradici udržují při životě.

Chtěli byste si tuto práci zkusit? 

ZDROJ: snackfever.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9