Není kawaii jako kawaii

13:00 | 08.08.2018 TerkaS 0
Růžová srdíčka, pastelové barvy a vrstvení svítivých doplňků. To vše si člověk vybaví pod módním trendem Yume kawaii. Nedávno se ale objevila móda, která je temnější verzí své předchůdkyně. Více se o obou stylech dočtete v článku.
Kawaii móda
Kawaii móda FOTO: Everjean / flickr.com
První věc, která vás napadne při zmínce kawaii módy, je japonská čtvrť Harajuku zaplněná lidmi v nabíraných outfitech pastelových barev, šílených parukách, rozkošných doplňcích jako mašlích, brožích, maskách a dalších podobných roztomilostech. Je to roztomilé, optimistické a nevinné. Jedná se o Yume kawaii.


 
Údajnými ikonami hnutí Yume kawaii jsou anime postavy, jež byly populární v Japonsku v 80. a 90 letech. Jde o Creamy Mami se světlými vlasy barvy levandule a Sailor Moon. Princezny s magickými schopnostmi a pastelovými oblečky jsou vzory nejen dívek, ale i spousty chlapců.

 

Nyní se ponořme do vzhledu Yume kawaii podrobně!
 
Prvním bodem jsou vlasy. Světle růžové, s levandulovým nádechem či světle modré. Tyto pastelové odstíny patří mezi nejpopulárnější. Nicméně, fantazii se meze nekladou a spousta vyznavačů nosí paruky široké škály barev.
 
 

Druhým je makeup. Nesčetné množství druhů kontaktních čoček, třpytek pod očima a snaha vyčnívat. Důležitým elementem je nemocný vzhled. Yume kawaii není jen o roztomilosti, jde o kombinaci pohádek a nemoci. Tohoto vzhledu docílíte nanášením přehnaného množství růže na oblast pod očima.


 
Posledním bodem je móda. Fanoušci s láskou na svých outfitech zahrnují peříčka, volánky a další načančané materiály. A aby toho nebylo málo, každý správný fanoušek si ve znamení Yume kawaii vyzdobí i svůj pokoj.



Pravým opakem této nevinné, roztomilé módy je její temnější kamarádka. Yami kawaii neboli Menhera se hlásí k tzv. nemocně roztomilé estetice, která zahrnuje doplňky inspirující se BDSM vybavením, falešnými zbraněmi, plynovými maskami, zdravotními pomůckami, jako jsou injekční stříkačky, obvazy, náplasti, prášky, falešná krev, prostě čímkoliv naznačujícím, že nositel je křehký, nemocný či psychicky poznamenaný. Hlavní myšlenkou je dát najevo napětí mezi naším nitrem a zevnějškem.


 
Dalším znakem tohoto stylu je změť volánků, srdíček a hezkých fontů nesoucích nápisy jako "Chci umřít" nebo "Kašlu na všechny ostatní". Vizáž některých hvězd Instagramu se vyznačuje horečnatě bílou pletí a červenýma oteklýma očima. Dokonce existuje i populární komiks Menhera-chan, který vytvořil ilustrátor Bisuko Ezaki, zachycující dívenku s růžovými vlasy, ovázanými zápěstími, jak drží nůž.

 

Konceptem Yami kawaii je se oblékat jako nemocný, křehký či zraněný. Lidé se takto oblékají, aby vyjádřili své temné myšlenky. Jde o nový trend, kterým tito lidé získávají pozornost a pocit, že někam patří. Chtějí dát najevo, že prochází depresí, ale podávají to velmi roztomilým způsobem. Název Menhera referuje k psychicky labilním lidem, kteří jsou častou součástí online komunit a nástěnek, kde sdílí své temné příspěvky či píší cynické poznámky. Pro veřejnost je tento způsob vyjadřování nezvyklý, ale v Harajuku ho přijali mezi ostatní styly.
 
Chvíli existoval i styl Guro kawaii, který obsahoval zvrácené a krvavé prvky. Jedním z pěšáků tohoto stylu byl Mori Chack, umělec z Osaky, který v roce 2000 představil postavičku brutálně roztomilého medvěda Gloomyho trhajícího malého chlapečka krvavými drápy na cáry. Chackovo dílo vzniklo v reakci na přehnaně roztomilé postavičky pop kultury Japonska jako třeba Hello Kitty. Zatímco Guro kawaii postupně vymizel, prvky Yami kawaii stále inspirují japonské umělce při tvorbě jejich děl. Příkladem je kolekce na podzim/zimu 2018, kterou představila na tokijském Fashion Weeku Jenny Fang. Modelky na molu předvedly outfity s cukrovými obtisky a sladkými výšivkami v kombinaci s useknutými končetinami.
 


Ale toto hnutí hlásající negativitu také přichází s kamenem úrazu ve formě duševního zdraví v Japonsku. Dle záznamů National Police Agency si v jednom roce vzalo téměř 22 tisíc lidí v Japonsku život. Míra sebevražd se výrazně snižuje, překvapivě jde o nejnižší počet v posledních 22 letech, ale stále je o mnoho vyšší než ve většině ostatních vyspělých zemí. V porovnání se Spojeným Královstvím je dokonce třikrát vyšší!
 
Několikatery výzkumy tvrdí, že hlavní podíl na psychiku lidí měly tři katastrofy v roce 2011 – zemětřesení, tsunami a výbuch nukleárního reaktoru. Další studie a vládní materiály poukazují na další faktory zahrnující nátlak při studiích, přepracování, finanční problémy a nezaměstnanost. Ač jde o zemi, ve které jsou sebevraždy na denním pořádku, duševní zdraví se zřídkakdy řeší a odvaha vyhledat odbornou pomoc setrvává nízká. Na rozdíl od Američanů mají Japonci strach, že z nich udělá odborník blázna. Téma duševního zdraví je stále velkým tabu, průměrný Japonec nedává průchod svým citům a tiše trpí.
 
Oblékáním se do stylu Yami kawaii žádá spousta lidí o pomoc, ale nemusí tomu tak být vždy. Někoho móda prostě očarovala a naplno se jí oddal, ač se cítí šťastný a plný elánu.



Ve videu níže se můžete podívat na příběh Bisuko Ezakiho a dalších podpůrců Yami kawaii.



ZDROJE: tokyofashiondiaries.com, tokyogirlsupdate.com, businessoffashion.com

FOTO: takada-akemi.net, Grim's Garden, Jen Morgan, Joanídea Sodret, Alain-Christian, rc!, RICO Lee, Holly Clark / flickr.com, twitter.com/ppg_5623V, twitter.com/5623V, screenshot z videa


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9