Makgeolli Man

23:00 | 09.05.2018 Little Panda 0
Makgeolli Man – žijící legenda ukrývající se v srdci Soulu, či jen muž, který ví, jak prodat svůj produkt?
Makgeolli Man v akci; 2014
Makgeolli Man v akci; 2014 FOTO: John Mascardo / flickr.com
Soul je městem mnoha rozmarů. Památky, jídlo, kultura, ale také noční život a další provází turisty na každém kroku. Ačkoliv se většina turistů s alkoholem je lehce pozdraví, Korejci ho milují, a dokonce drží hned několik světových rekordů, co se alkoholu týče.

Tohoto faktu využil jeden prostý Korejec, dnes všemi přezdívaný Makgeolli Man, a postavil si na tom vlastní byznys, který ho živí již přes 18 let. Nejprve si je však třeba ujasnit, co to vlastně makgeolli je. Makgeolli [막걸리; makkolli] je tradiční alkoholický nápoj vyráběný z rýže, obsahující 6 - 8 % alkoholu, jehož historie sahá až k dynastii ​Goryeo (9181392). Makgeolli je oblíbené převážně mezi staršími obyvateli Koreje, ale také mezi turisty. Zvláštní chuť tohoto nápoje a nízký obsah alkoholu je vítán mnohými lidmi, kteří opovrhují druhým velmi známým alkoholem soju, které má velmi výraznou alkoholickou chuť a také vyšší obsah alkoholu (17 - 25 %).

Makgeolli Man se jednoduše někdy kolem roku 2000 chopil dřevěné kárky, nakoupil makgeolli a vyrazil se svým pojízdným obchůdkem mezi obyvatele. Tedy takto se to aspoň traduje. Nikdo pořádně neví, kde přesně se tento muž vzal, ale jedno je jisté: jeho elán mu za ty roky vydržel, přestože dnes již vypadá na něco přes 60 let, a jeho byznys ho stále ještě živí i v roce 2018, kdy jsem měl i já tu poctu tohoto muže potkat. 


Foto: ohyecloudy; Flickr.com
 
Nejčastěji se pohybuje kolem rušných oblastí jako Sinchon, Hongdae, Jamsil, Gangnam apod., kde během celé noci pobíhá mezi pijáky a nabízí jim svoje makgeolli za 4000 wonů (v obchodě se dá sehnat za 2000 ). S kupujícími velmi často hraje "kámen, nůžky, papír", za výhru vám dá makgeolli za poloviční cenu nebo zcela zdarma, za prohru jste nuceni koupit 12 makgeoli. Tento muž nikdy neztrácí čas prostým postáváním, ale neustále vykřikuje své hlášky a tlačí svou kárku od skupinky ke skupince. Jelikož si velmi oblíbil cizince, často vykřikuje "Makgeolli, I love you", "I love you" nebo "My friend" (Makgeolli miluji tě, Miluji tě nebo Můj kamaráde) a vůbec se nebrání objetí. Nejvíce nás ohromilo, když zača​l mluvit a zpívat plynule italsky! Zakoupené makgeolli navíc rozlévá do připravených kalíšků a jakmile máte dopito, hned vám dolévá.

Jeho taktika všechny co nejvíce opít je oboustranně výhodná – všichni se náramně baví a Makgeolli Man vydělá (a očividně se také baví).


FOTO: John Yingling; 2014

Kolem Makgeolli Mana se šíří mnoho legend jak mezi Korejci a turisty, tak i na internetu. Někteří dokonce tvrdí, že kdysi býval herec či bohatý byznysmen. Stopy, které je možné o tomto muži naleznout online, vedou někam do roku 2000 a na všech fotkách má stejnou kárku, stejné oblečení a hlavně stejně energický úsměv. Jaký je však skutečný příběh Makgeolli Mana, můžeme jen hádat.

ZDROJE: vlastní zkušenost; Patch.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9