Asijská nej: Japonsko

06:09 | 10.11.2017 Kali 0
Největší město, nejstarší člověk, největší loď, nejstarší hotel a největší sbírka Hello Kitty - tyto a další světová nej Japonska si představíme v dalším díle série „Asijská nej“. 
Zámek Himeji, Hyogo
Zámek Himeji, Hyogo FOTO: flickr.com / kaptan

Geografie:

Nejužší mořská úžina na světě: Dobuchi Strait
Japonsky: Dobuchi-kaikyō. Přestože Japonsko se nemůže pochlubit tolika geografickými nej jako jiné, větší státy, přeci jen si jedno představíme. Jedná se o nejužší mořskou úžinu na světě - Dobuchi Strait. Najdeme ji na ostrově Shōdoshima (na jihu ostrova Honshu) a v nejužším místě měří jen 9,93 m.

Dobuchi Strait: nejužší mořská úžina na světě


Stavby:

Největší loď na světě: Seawise Giant
Japonsko a Japonci jsou od nepaměti pevně spjati s mořem. Není tedy divu, že největší loď na světě byla zkonstruována právě zde - Seawise Giant (i když za dobu svého používání vystřídala spoustu jmen). Byla dokončena v roce 1979, firmou Sumitomo Heavy Industries, a z provozu vyřazena v roce 2009.

Největší hrob na světě: Daisen Kofun
V největším mausoleu a hrobě na světě odpočívá císař Nintoku, šestnáctý japonský císař. Hrob byl pravděpodobně postaven v polovině 5. století a rozkládá se na 460 000 m². Najdeme jej ve městě Sakai.

Největší jaderná elektrárna na světě: Kashiwazaki-Kariwa
Co se produkce čisté elektrické energie jadernými elektrárnami týče, první na světě je právě japonská Kashiwazaki-Kariwa. Tato jaderná elektrárna disponuje sedmi reaktory. Elektrárna již několikrát kvůli zemětřesením přerušila výrobu. Aktuálně je po zemětřesení v březnu roku 2011 uzavřená, probíhají zde různé bezpečnostní rekonstrukce, její znovuotevření se plánuje na rok 2019.

Nejdelší dřevěný most na světě: Hōrai Bridge
Japonsky: Hōrai-bashi. Dřevné stavby, v typickém stylu, k Japonsku neodmyslitelně patří. Jednou z nich je i pěší most Hōrai. Byl postaven v roce 1879 ve městě Shimada a vede přes řeku Ōi. Celkem je dlouhý 897 m, což z něj činí nejdelší dřevěný most na světě.

Nejdelší závěsný most na světě: Akashi Kaikyō Bridge
Japonsky Akashi Kaikyō Ō-hashi. A máme tu další nej pro Japonsko, co se mostů týče. Tentokrát jde o nejdelší závěsný most na světě - spojuje město Kobe a potažmo ostrov Honshu s malým ostrovem Awaji. Most byl dostavěn v roce 1998, je dlouhý 3 911 m a vysoký 282,8 m.

Nejvyšší věž na světě: Tokyo Skytree
Japonsky: Tōkyō Sukaitsurī. Tokio je domovem největší věže na světě. Tokyo Skytree byla dostavěna v roce 2010 a měří 634 metrů. Slouží primárně jako rádiový a televizní vysílač, ale také v ní najdeme restauraci nebo observatoř.

Nejdelší závěsný most na světě: ​Akashi Kaikyō Bridge


Historie:

Nejstarší země na světě
Podle japonské historie založil první císař Jimmu Japonsko už roku 660 před naším letopočtem. Nicméně, až v 8. století se japonská kultura začala rozšiřovat na ostatní japonské ostrovy. Den, kdy Jimmu nastoupil na trůn, jedenáctý leden, se v Japonsku slaví jako den založení Japonského státu.

Nejstarší dřevěná stavba světa: Hōryū-ji
Nejstarší dřevěnou stavbu světa najdeme ve městě Ikagura, na jihu Honshu, v buddhistickém chrámovém komplexu Hōryū-ji. Je jí pětipodlažní pagoda, na jejíž stavbu bylo použité dřevo pokácené asi v roce 594. Ačkoli má pagoda pět podlaží, dovnitř není přístup. Celý komplex Hōryū-ji byl pak dokončen roku 607.

Nejstarší hotel na světě: Nishiyama Onsen Keiunkan
V prefektuře Hayakawa, ve městě Yamanashi, můžete navštívit nejstarší hotel světa. Byl založen roku 705 Fujiwarou Mahitou, přičemž jeho potomci vedou hotel dodnes. Hotel tedy rodina vlastní po 52 generací celkem 1 300 let. Za jednu noc, v nejlevnějším pokoji, zde zaplatíte 39 193 jenů, což dělá 7 569 Kč.

Nejničivější bombardování druhé světové války: Tokyo, 1944-1945
A jedno smutné nej z japonské historie - nejničivější bombardování druhé světové války proběhlo právě zde. Bombardování americkým letectvem začalo v listopadu 1944 a skončilo až s kapitulací Japonska v dubnu 1945. Zemřelo při něm okolo 100 000 lidí.


Nejstarší dřevěná stavba na světě: Pagoda v Hōryū-ji


Města: 

Největší město na světě: Tokio
Největší město na světě je Tokio. Přestože se o Tokiu nedá v rámci Japonska mluvit úplně jako o městě (Tokio se totiž bere jako samostatná prefektura). Z pohledu okolních států je ale považováno za město. Tokio, dříve Edo, byla dříve malá vesnice - v 18. století se začalo rozrůstat a už na jeho konci mělo kolem milionu obyvatel. Dnešní Tokio má 9 262 046 milionů obyvatel a jeho rozloha je 622 km².


Největší město na světě: Tokio


Lidé a kultura:

Nejstarší stále vládnoucí dynastie na světě: Dynastie Yamamoto
Japonsko, jakožto nejstarší stát světa, má také i nejstarší vládnoucí dynastii na světě. Dynastie Yamato zde vládne už od roku 660 př. n. l, při čemž se v čele země se za tu dobu vystřídalo již 125 oficiálně uznaných monarchů, počínaje legendárním císařem Jimmu a konče aktuálním císařem Akihitou. 

Nejstarší žijící človek na světě: Nabi Tajima
A další nejstarší nej pro Japonsko! Jak už bylo řečeno, Japonci se můžou pochlubit nejstarší průměrnou délkou života - není tedy divu, že nejstarší žijící člověk je právě odtud. Je jím paní Nabi Tajima, která se narodila 4. srpna 1900 a je tak poslední žijící člověk narozený v devatenáctém století. Zároveň je také nejstarší uznanou Japonkou a Asiatkou vůbec. 

Nejstarší populace na světě
Nejstarší populací na světě jsou Japonci. V roce 2014 bylo 33 % japonské populace starší šedesáti let. Přičemž 25,9 % z dotázaných bylo starší 65 let a 12,5 % mělo 75 a více let. Očekává se, že do roku 2050 bude třetina japonské populace starší 65 let.

První Oscar pro neamerický animovaný film: Cesta do Fantazie (Spirited Away)
Japonsky Sen to Chihiro no Kamikakushi. Kdo jiný by měl být autorem prvního neamerického animovaného filmu oceněného Oscarem než legenda anime Hayao Miyazaki. 
​Film Cesta do Fantazie, který slavil obrovský úspěch, jak doma v Japonsk tak ve světě, jistě není třeba dlouze představovat. Film vyšel v červenci 2001, vydělal celkem 289,1 millionů dolarů a dodnes je jedním z nejvýdělečnějších animovaných filmů vůbec. 


Nejstarší román na světě: Příběh prince Genjiho
Japonsky Genji monogatari. Jedná se o klasické dílo japonské literatury, které okolo jedenáctého století napsala šlechtična Murasaki Shikibu. Kvůli psychologické hloubce, estetickému a filozofickému podtextu jej můžeme označit jako první román na světě.

Nejvýdělečnější neamerický animovaný film: Your Name
Japonsky Kimi no Na wa. Japonsko je v moderní popkuluře velmi známé díky svým animovaným filmům a seriálům, které mají své příznivce po celém světě. Možná právě díky nim se stal film Your Name nejvýdělečnějším neamerickým animovaným filmem světa. Film režiséra Makota Shinkaie, vyšel v roce 2016 a ihned se stal hitem. Vydělal 355,3 millionů dolarů a dnes je sedmým nejvýdělečnějším animovaným filmem vůbec.
V závěsu za ním pak můžeme najít i další japonské filmy, hlavně pak z produkce známého studia Ghibli.


Poslední císařství na světě
Japonsko je posledním císařstvím na světě, z čehož plyne, že japonský císař a císařovna jsou jediní na světě, kteří se mohou pyšnit tímto titulem. Aktuálním japonským císařem je Akihito, který je v pořadí již 125. císařem. Korunním princem je jeho nejstarší syn Naruhito.
 


Poslední vládnoucí císař na světě: japonský císař Akihito s císařovnou Michiko
 

Doprava: 

Největší automobilka na světě: Toyota
Japonsko je také jednou ze zemí vévodící automobilovému průmyslu. Sídlí zde známé značky jako Nissan, Subaru, Honda nebo Toyota, která se může pyšnit titulem největšího automobilového výrobce světa. Byla založena Kiichirem Toyodou v roce 1937. Dnes Toyota sídlí ve stejnojmenném městě na jihozápadě země a aktuálně vyrábí na 54 různých modelů aut.

Nejrušnější železniční nádraží světa: Shinjuku Station
Japonsky Shinjuku-eki. Tato železniční stanice se nachází ve stejnojmenné části Tokia. Je důležitým přestupním uzlem mezi železniční dopravou, tokijskou MHD nebo i dálkovými linkami mířící na západ Japonska. V průměru jej každý den využije okolo 3,6 milionů lidí.

Nejrozsáhlejší městská síť železniční dopravy na světě: Tokio
V obrovském Tokiu se bez MHD neobejdete. Velmi oblíbená je zde železniční doprava, která má nejrozsáhlejší síť na světě. MHD zde provozují jak státní, tak soukromé společnosti. 

Největší osobní železniční společnost na světě:  East Japan Railway Company (JR)
Japonsky Higashi-Nihon Ryokaku Tetsudo Kabushiki-gaisha. Byla založena 1. dubna 1987 a dnes přepravuje cestující na všech velkých japonských ostrovech. Celkem jde o 7 526,8 km tratí a ročně se vlaky JR přepraví na 6,169 billionů lidí. Krom toho pod tuto společnost patří i známé japonské vysokorychlostní vlaky shinkansen.

Nejvíce vyráběné motorové vozidlo v historii: Honda Super Cub
Motorky od Hondy jezdí takřka po celém světě a velkou zásluhu na tom nese právě Honda Super Cub - nejvíce vyráběné motorové vozidlo v historii. Super cub se vyrábí již od roku 1958 až do dnes, i když s jistými úpravami ve vzhledu. Od roku 1958 do roku 2017 se vyrobilo již na 100 milionů kusů této legendární motorky.

Pod největší automobilku na světě, Toyotu, patří také výrobce luxusních vozů Lexus


Ostatní: 

Největší tržiště s rybami: Tsukiji Fish Market
Japonsky: Tsukiji shijō. Japonská kuchyně se bez mořských plodů a ryb zkrátka neobejde a jen málo jídel je neobsahuje. Tsukiji Fish Market je nejen největší trh s rybami a mořskými plody na světě, ale i největší trh s potravinami obecně. Můžete jej navštívit v Tokiu na břehu řeky Sumidy.

Nejrychlejší superpočítač na světě (konec roku 2017)
Země vycházejícího slunce je již dlouhá léta špičkou na poli výzkumu nových technologií a stále představuje nové a nové technologické vychytávky. Teď Japonci plánují postavit nový superpočítač, který bude nejrychlejším na světě.

Nejkratší eskalátor na světě: Kawasaki
Svézt se na nejkratším eskalátoru světa můžete ve městě Kawasaki. Výška eskalátoru je jen 83,4 cm a jízda na něm vám zabere necelých 5 sekund.

Největší model lidského orgánu na světě: Sapporo
Pokud byste chtěli vidět největší model lidského orgánu na světě, zamiřte do japonského města Sapporo. Jde o model plic vysoký 5,02 m v nákupním centru Ario Sapporo.

Nejdelší štafetový běh na světě: Round-Kyūshū Ekiden
Nejdelší štafetový závod na světa vede z města Nagasaki do města Fukoka. Na jeho trase pak leží ještě dalších devět měst. Poprvé se tento závod běžel v roce 1951.

Nejvíce lidí sedící na jedné židli:  NSG COLLEGE LEAGUE
Nejvíce lidí si sedlo na jednu židli ve městě Niigata. Jde o čerstvý rekord, jelikož byl pokořen 13. října 2017. Na židli v jednu chvíli sedělo 2 387 lidí.

Největší sbírka Hello Kitty na světě: Masao Gunji
Největší sbírkou produktů Hello Kitty, která čítá neuvěřitelných 5 169 různých produktů, vlastní Japonec Masao Gunji. Sbírka, ve které najdeme plyšáky, bento boxy nebo ručníky, vznikala 30 let.

Největší hůlky na světě: Obama
V Japonsku, stejně jako většině ostatních východoasijských zemích, se jídlo konzumuje hlavně hůlkami. Ty největší mají ve městě Obama v prefektuře Fukui. Měří 8,4 m. 


Nejkratší eskalátor na světě: Kawasaki


ZDROJE: wikipedia.org, guinnessworldrecords.com, japantravel.com
FOTO: Maarten Heerlien / flickr.com, harum.koh/flickr.com, Balint Földesi / flickr.com, David Villarreal Fernández / flickr.com, Prachatai / flickr.com, Paul Evans / wikipedia.org


To je pro tento díl Asijských nej vše. Příště se podíváme na nej Vietnamu. A pokud jste ještě neviděli minulý díl série, kde jsme se podívali na čínská nej, můžete to napravit zde.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9