Umělecké letní osvěžení

16:00 | 11.07.2017 ilonad 0
Léto máme často spojeno s dovolenou, vodními radovánkami či různými dobrotami. Když však udeří vedra, tak rádi sáhneme po ovoci a zelenině, které náš organismus ochladí. Co ale dělá japonský umělec Gaku s jídlem, než ho sní?
Vyřezávání do ovoce - jablko s krásnými vzory
Vyřezávání do ovoce - jablko s krásnými vzory FOTO: www.instagram.com/gakugakugaku...
Jídlo je nepostradatelnou součástí našeho života a mnozí z nás se shodnou na tom, že s jídlem se dá dělat mnoho věcí. Když odhlédneme od běžné konzumace, tak tu máme soutěže ve vaření, v pojídání velkého množství určitého pokrmu či naopak (nejen dětské) bitvy, kdy po svých protivnících hážete jídlem. Pokud pátráme v paměti o trochu déle, tak nás napadne spojení jídla s uměním, kdy modelky pózují například s jablky a jiným lahodným ovocem, nebo kdy jídlo je neoddělitelnou součástí samotných uměleckých děl.

Velkou pozornost však přitahuje také ovoce a zelenina, která se sama stává uměleckým dílem, a to je případ i umělce Gaku z Japonska. Ten se věnuje tradiční thajské technice vyřezávání ovoce, která byla v minulosti používána hlavně pro ozdobení pokrmů určených pro královský stůl a která má blízko k japonské technice loupání ovoce a zeleniny (mukimono, 剥き物) . Gaku s pomocí speciálního nože vyřezává do ovoce a zeleniny různé tvary, čímž z nich vytváří elegantně vypadající růže, majestátně vyhlížející draky a ptáky, silné kapry či ozdoby s orientálními vzory. Mezi jeho výtvory však najdeme také  ty, které vzaly na sebe podobu hrdinů z anime (Dragon Ball, Neon Genesis Evangelion) nebo z americké animované produkce (Big Hero 6). 

Gaku, který musí vyřezávání stihnout za krátkou dobu, než zelenina/ovoce začne oxidovat, tak následně své krásné výtvory sní. A co byste si dali vy?

Umělce můžete sledovat na instagramu.


ZDROJ: en.wikipedia.org, boredpanda.com
FOTO: instagram.com/gakugakugakugakugaku1/

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9