Hongkongské Město temnoty

14:00 | 12.03.2017 Kali 5
Místo s nejhustší koncentrací obyvatel na světě, anarchie a kriminality, ale i místo s restauracemi, do kterých mířili lidé z celého Hongkongu. Takové bylo Kowloon Walled City v kantonštině označováno také jako Město temnoty.
Kowloonské opevněné město v roce 1986
Kowloonské opevněné město v roce 1986 FOTO: Forgemind ArchiMedia / flickr....
Kowloon Walled City (česky Kowloonské opevněné město) vzniklo severně od Hongkongu, ve čtvrti Kowloon, po druhé světové válce jako útočiště pro nově příchozí obyvatele z Číny.
Historie tohoto místa však sahá mnohem dál, a to až do roku 960. V roce 1810 tu vyrostla čínská pevnost, která se po 30 letech ještě rozrostla.

Přesto, že se Hongkong v roce 1898 dostal pod britskou nadvládu, opevněné město dále zůstávalo pod správou Číny, kde mělo zůstat do doby než by byla založena koloniální administrace pro danou oblast. Čína však o toto místo dále vedla spory, až že se z něj stala nezákonná enkláva.

Když po druhé světové válce Hongkong čelil obrovskému přívalu čínských uprchlíků, bylo v této oblasti vystavěno 300 budov jako útočiště nově příchozích obyvatel. Jelikož se však o toto území dále vedly spory s čínskou vládou, začalo opevněné město postupně chátrat a rostla v něm jak kriminalita, tak i počet obyvtel.

Britové se po té snažili oblast několikrát vystěhovat. Kvůli sporům s Čínou se jim to ovšem nepovedlo. Proto se město stalo izolovaným od zbytku Hongkongu.



Nájmy tady byly nízké, daně a víza či povolení tu neexistovali vůbec, proto počet obyvatel neustále rostl. V roce 1947 ve městě žilo okolo 2 000 squatterů. V roce 1980 se počet vyšplhal až na 35 000 obyvatel. Není tedy divu, že jak rostl počet obyvatel, přestalo původní množství bytů stačit. Proto město začalo pozvolna růst nejen do šířky, ale i do výšky. Z původních pěti pater vyrostly, samozřejmě bez jakýchkoli stavebních povolení, někdy až čtrnáctipatrové vratké budovy.

Původní ulice se ponořily do tmy, jelikož přes přístavby se sem už nedostalo slunce. Město bylo prošpikováno stovkami nových chodeb a ulic, které páchly hnilobou a vlhkem – a ve kterých se jen málokdo dovedl vyznat. Na stropech a po stěnách se táhly kabely a dráty s kradenou elektřinou. 

 
Jedna z ulic Města Temnoty

Není se čemu divit, že se Kowloon Walled City stalo baštou kriminality, prostituce, drog, hazardu a organizovaného zločinu. Město měly pod palcem Triády - asijská odnož mafie.
V letech 1973 - 74 tu proběhlo přes 3 500 policejních zásahů, bylo zatknuto kolem 2 500 lidí a zabaveny asi dvě tuny drog.

Kwoloonské opevněné město bylo zároveň obří manufakturou, která zásobovala celý Hongkong. Vyrábělo se tu prakticky všechno, na co si vzpomenete - od peněženek až po plastová ramínka. V manufakturách však panovaly nelidské podmínky, čtrnáctihodinové směny, nízké mzdy a často se jednalo i o dětskou práci.



Krom manufaktur se zde nacházel i velký počet restaurací, do kterých mířili také lidé zvenčí. Daly se tu sehnat například tradiční pokrmy ze psího masa, které byly v Hongkongu zakázané.V opevněném městě pracovalo mnoho nelicencovaných lékařů a zubařů, kteří tak mohli uniknout trestní odpovědnosti za nepovedené zákroky.

I přes všudypřítomnou trestnou činnost, tu většina obyvatel vedla vcelku klidný život. Díky nelehkým podmínkám ve městě vznikla sepjatá komunita s vlasní kulturou.


Park který se nyní nachází v místech opevněného města

V průběhu let se snažila hongkongská vláda již několikrát objekt vystěhovat, vždy však neúspěšně. Povedlo se jí to až v roce 1987, kdy se čínská i hongkongská strana dohodly na vystěhování obyvatel. Celá operace zabrala pět let a stála 3,7 miliardy hongkongských dolarů. Mezi obyvatele bylo jako náhrada rozděleno 2,7 miliard HKD, přičemž někteří obyvatelé nebyli s kompenzací spokojeni a museli být násilně vystěhováni.

Demolice města začala 23. března roku 1991 a skončila v dubnu 1994. V roce 1993 se zde natáčel film Crime Story s Jackiem Chanem a jako scény výbuchů ve filmu byly použity skutečné výbuchy při demolici města. Kowloonské opevněné město se poté stalo inspirací ještě pro řadu dalších filmů a her.

Dnes je v místech, kde opevněné město stávalo, městský park.



FOTO: James Cridland / flickr.com, Amber Case / flickr.com, 準建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9