Jezdecké umění dynastie Tang v nové podobě

15:00 | 20.10.2013 Erik 6
Říká se, že moderní doba pomalu zabíjí tradiční umění předávaná z generace na generaci. V některých případech se již začíná blýskat na lepší časy. A někdy je to vlastně přesně naopak. Třeba zrovna v jezdeckém umění.
Jezdec předvádějící nacvičenou sestavu v historickém oděvu dynastie Tang
Jezdec předvádějící nacvičenou sestavu v historickém oděvu dynastie Tang FOTO: chinadaily.cn
V Číně se jezdectví v současné době opět dostává do popředí zájmu jako volnočasová aktivita, což vzhledem k tomu, že v ní najdeme tisíc a jednu úchvatnou scenérii jako stvořenou ke cvalu na koňském hřbetu není nijak velkým překvapením. Odtud je jen krůček k dynastii Tang (618 - 906 n.l.) a jejím uměleckým dílům.

U nich najdeme mnoho zobrazení koní a jejich jezdců. V případě stříbrného nádobí nalezeného v sedmdesátých letech minulého století při archeologickém průzkumu u vesnice Hejia v provincii Xi´an pak jde přímo o zpodobnění koní patřících císařskému dvoru a jejich dovedností. To se společně s básněmi stalo základem studia jezdecké etikety té doby a snahy o její živé zpodobnění. Studium, přípravy a nácvik zabraly zhruba pět let.



A výsledek? Ten můžete posoudit sami na následujících obrázcích, kde se předvádí jeden z manévrů sestavy nazývané "Tančící kůň s miskou". Postroje koní a oděvy jezdců včetně složitých účesů se snaží co nejvěrněji kopírovat dobové zvyklosti.



I tady jde o jeden z manévrů zmiňované sestavy nastudované z historických pramenů. Těžko lze předpokládat, že se podařilo či podaří vystihnout dávno ztracené detaily, nicméně pokud potkáte skupinku těchto jezdců, garantuji vám, že atmosféru se jim podařilo vystihnout dokonale. Zvláště když máte rádi čínské historické seriály. V takovém případě se budete přímo rozplývat.



ZDROJ & FOTO: chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9