Obřady a slavnosti provázející život japonského dítěte

17:00 | 28.12.2012 Rinako 3
V Japonsku se slaví spousta svátků pro děti. Dříve bylo totiž velké štěstí, když se dítě dožilo dospělosti, a tak vzniklo spoustu obřadů, které měly zaručit zdraví a štěstí.
Japonská děvčata
Japonská děvčata FOTO: mercycorps.org
Brzy po narození dítěte se o sedmé noci (sedm dní po narození) slaví slavnost a podává pohoštění pro příbuzné a známé rodiny. Nejčastěji se podávají tradiční bílé rýžové koláčky mochi.
 
33. den po narození dítěte dochází podle staré japonské tradice k prvnímu "veřejnému“ vystoupení dítěte. U dívek se tak děje o den dříve. Rodiče jdou s dítětem poprvé navštívit svatyni omiyamairi. Dítě je díky této návštěvě chráněno do budoucna před vším zlým a také je oficiálně přijímáno za člena místní komunity.
 
Někdy se 120 dní po narození dítěte slaví také obřad prvního jídla. Tento obřad se nazývá taberome a dítě jí poprvé rýži.


 
Dále mají v životě dítěte v Japonsku význam liché narozeniny, neboť jsou Japonci lichá čísla považována za šťastná. Vyvinula se z toho slavnost schichi-go-san (7-5-3), která se slaví dodnes. Původně to byl svátek pro tříleté děti obou pohlaví, ale v pěti už slavili jen chlapci a v sedmi pouze dívky. Nyní ho slaví dívky i chlapci při všech třech příležitostech. Slavnost připadá na 15. prosince a rodiče s dětmi ve správném věku navštěvují v tento den známé šintoistické svatyně. Chlapci v tento den chodí ve společenském evropském oblečení, ale dívky bývají oblečené do krásných pestrobarevných kimon. Dříve se tento svátek slavil pouze v Tokiu a jeho blízkém okolí, nyní už po celém Japonsku.
 


Děti, které dovršily třinácti let, slaví 13. dubna svátek júsan mairi (júsan – třináct, mairi – pouť, návštěva chrámu). V tento den se navštěvují buddhistické chrámy zasvěcené božstvu moudrosti. Dětem má tato návštěva zaručit vzdělanost a vědění.
 
Dříve se dospělosti dosahovalo již v patnácti letech, nyní je to až ve dvaceti. Japonci jsou ale odpovědni za spáchané trestné činy už od čtrnácti let.
 
61. narozeniny jsou vždy opakováním prvních narozenin. Od této chvíle může starý člověk opět nosit červenou barvu, kterou podle tradic smí nosit pouze děti. Člověk, který oslavil 61. narozeniny, dostane jako dárek červené kimono a čepec rukin.

ZDROJ: převyprávěno z knihy 99 zajímavostí z Japonska - Jiří Janoš
FOTO: tokyofashion.com, timwu.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9