Přežívající pověry v Japonsku

18:00 | 07.02.2017 Rinako 12
Dnes je význam pověr v životě Japonců menší než byl dříve, přesto ale není zcela pryč.
Japonka
Japonka FOTO: refalmachol.pl
V Japonsku se věří, že černé kočky přinášejí štěstí a mají moc léčit fyzické i psychické nemoci. Když  někdo trpěl depresí nebo pocity úzkosti, stačilo aby si vzal do domu černou kočku a hned mu bylo lépe. Také pokud měli lidé křeče, pokládali si na břicho černou kočku a bolesti je prý okamžitě přešly.
 
V japonských pověrách hrají ,,nešťastnou“ roli našich černých koček buddhističtí mniši. Zejména pokud jsou prvním člověkem, kterého spatříte ráno po vyjití z domu. Pak vás potká jistě něco špatného. Pokud ovšem cestou zahlédnete hada, štěstí se k vám opět vrátí. A kdyby vám had dokonce překřížil cestu před vámi, směrem zprava doleva, přijdete v blízké době neočekávaně k penězům. Za šťastné znamení se pokládá i to, když vám na hlavu spadne ptačí trus. Naopak setkání s pohřebním průvodem je velmi špatným znamením.
 
Některé pověry jsou podobné těm našim. Rozbité zrcadlo přináší smůlu a mnoho Japonců také věří, že pokud se něco dobrého či špatného stalo dvakrát po sobě, bude se to opakovat i potřetí.
 
Podobně jako v Evropě, tak i v Japonsku, jsou některá čísla pokládána za šťastná a jiná za nešťastná. Na rozdíl od nás se však číslo třináct považuje v Japonsku za jedno z nejšťastnějších. Čísla také hrají důležitou úlohu při určování šťastných jmen. Vychází se přitom z počtů tahů, jimiž se znakovým písmem píše rodné i křestní jméno.
 


Již dlouhá staletí se v Japonsku dodržuje tradice nebezpečných, krizových období v lidském životě. U muže se za nejhorší věk pokládá 42 let a u ženy 33 let. Život se pak dělí na období před krizí a po krizi. Ve starých dobách se dokonce stávalo, že lidé v tomto krizovém věku posílali své šaty do vzdálených lesů a hor s nadějí, že nepříznivý osud odlákají od sebe na tyto předměty.
 
Řada různých příkazů a omezení se vztahuje na lidi, kteří v nedávné době přišli do styku se smrtí a tím se podle šintó ,,znečistili“.
 
Další tradicí je výklad snů. Za dobré znamení se ve snu pokládá loď s poklady či hadi. Za špatné znamení se například pokládá sen o velkém dešti. První sen v novém roce je podle japonské tradice velmi důležitý.

ZDROJ: převyprávěno z knihy 99 zajímavostí z Japonska - Autor: Jiří Janoš
FOTO: hdwallpapers.ws

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9