Nepublikované fotografie Severní Koreje

21:20 | 20.06.2013 JiWoo 25
Fotografie Severní Koreje, které se dostanou až k nám, jsou vzácné. Většinou jsou to fotky schválené režimem anebo jsou zveřejněny „nezákonně“. Pojďme se na některé z nich podívat.
Žena v davu vojáků
Žena v davu vojáků FOTO: ericlafforgue.com


Tuto fotografii vydala japonská tisková agentura Kyodo. Fotografie představuje děti v zábavním parku v hlavním městě Severní Koreje. Jsou oblečeni do vojenských a námořnických uniforem, kráčejí v průvodu „jako dospělí“.


Obrázek, který nám ještě více odhaluje ovlivňování Severokorejců od útlého věku. V tomto zábavním parku jsou děti vybízeny, aby střílely šípy na nepřítele národa: Spojené státy americké, které jsou zosobněny postavou vojáka.

Nyní se podíváme na fotografie každodenního života obyvatel Severní Koreje od fotografa Erica Lafforgue, které obletěly celý svět. V Severní Koreji byl šestkrát, ale nikdy neupřesnil, že je profesionální fotograf. Předtím, než byl definitivně vyhoštěn ze země Kim Čong Una, přivezl fotografie obyvatelů Severní Koreje.


Zde se návštěvníci shromažďují před sochou zakladatele země Kim Il Sunga.


Velké představení Arirang v Pchjongjangu. Pro tuto každodenní událost jsou tanečnice vybírány několik měsíců.



Dopravní policistka v prázdné ulici. Říká se jim „tváře Pchjongjangu“, protože pro tuto pracovní pozici jsou vybírány nejpěknější ženy. Fotografie byla pořízena v roce 2008, od té doby se však provoz v této ulici výrazně zvýšil.


Velký ples v Pchjongjangu. Studenti, kteří tančí většinou s osobou stejného pohlaví, protože jsou velmi plaší. 


V Pchjongjangu jsem vyfotil zamilovaný pár – vojáka a mladou ženu. Vzhledem k přítomnosti armády mě můj průvodce okamžitě požádal, abych fotografii vymazal. Protestoval jsem: Pokud odstraníme odznak Kim Il Sunga, jsou na fotografii jen dva lidé, kteří se milují. Můj argument poněkud neočekávaně zafungoval, a tak jsem si fotografii mohl nechat.“


Žena v davu vojáků na náměstí Kim Il Sunga. Eric Lafforgue pořídil tuto fotografii při první návštěvě Severní Koreje.


Trojčata v sirotčinci. Místnost navštěvovaná turisty je velmi reprezentativní. Ovšem návštěva ostatních pokojů vás vrátí zpět do reality.


Režim je natolik uzavřen, že Severokorejci nosí oblečení s logem McDonald's, aniž by věděli, že pochází z Ameriky. Mickey Mouse považují za čínskou myšičku.


Jak se vám tyto fotografie líbí? Co si o nich myslíte?


ZDROJ & FOTO: news.fr.msn.comericlafforgue.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9