Yang Liping - fénix a paví princezna čínského tance

20:00 | 09.04.2013 Erik 6
Ačkoli je Yang Liping až téměř trestuhodně málo známá mimo Čínu, patří bezesporu k nejtalentovanějším světovým tanečnicím a choreografům současnosti.
Tančící Yang Liping
Tančící Yang Liping FOTO: artsbird.com
Tanec ji provázel celým jejím životem a i ve věku 54 let dokáže s téměř dětským nadšením hodiny navrhovat, zkoušet a pilovat před zrcadlem pohyby pro svá představení. Ale tok času nelze zastavit, a proto je letošní sezóna končící v září 2013 tou poslední, kdy je možné ji osobně spatřit na jevišti. Vyprávět o této podivuhodné ženě bychom ale měli spíše od začátku než od konce.



Yang Liping se narodila 10. října 1958 a poprvé ve své taneční kariéře upoutala pozornost diváků, když jí bylo 21 let a začala v provincii Yunnan vystupovat v hlavní roli představení „Paví princezna“. Do roku 1986 už se její věhlas stačil rozšířit po celé Číně. V té době se také objevuje v sólovém vystoupení nazvaném „Duše páva“. Až teprve na přelomu tisíciletí ji začala stále více lákat myšlenka se osamostatnit a založit vlastní projekt. Ale vše má svá úskalí, obzvláště v umění.



Poté, co opustila Národní skupinu písní a tanců etnických minorit podporovanou státem, se musela začít starat nově také o to, jak si své sny bude financovat sama. V roce 2004 začala psát scénář a vytvářet choreografii pro vlastní show „Shangrila – Yunnan v pohybu“. Materiál, který použila, sbírala trpělivě několik let po odlehlých vesnicích mezi 26 minoritami žijícími ve stejnojmenné provincii. Vytvořila rozsáhlou databázi jejich tradic, ze které následně čerpala náměty obrazů, barev a pohybů. Osobně na těchto toulkách vybrala 60 velmi nadaných osob, které se společně s ní měly stát oporou celého projektu.



Bohužel  její první sponzoři nedokázali pochopit záměr zaměstnávat pouze amatérské účinkující a od uzavřených dohod odstoupili. Yang se však nehodlala vzdát. Peníze na chod souboru získávala z natáčení reklam, účinkováním v jiných pořadech, životními úsporami a dokonce i prodejem vlastního domu. Výsledek ovšem ospravedlnil všechnu vynaloženou námahu a dal by se přirovnat k fénixovi povstávajícímu z popela. Po svém uvedení vyhrál „Yunnan v pohybu“ pět prestižních cen, včetně těch za nejlepší choreografii a nejlepší ženský jevištní výkon. Navštívila s ním 50 zemí a má dodnes stálou (a beznadějně vyprodanou) scénu v hlavním městě provincie Yunnan, Kunmingu. Na tento obrovský úspěch navázala mezi lety 2004 a 2008 další představení - „Ozvěny Yunnanu“ a „Tibetské mýty“. Šťastný příběh tím ale nekončí.



Když v roce 2006 uviděl jedno z vystoupení Wang Yanwu, tehdejší ředitel pobočky švýcarské banky UBS, uchvátilo ho natolik, že začal umělecké společnosti Yang Liping Arts and Culture pomáhat ve svém volném čase jako dobrovolník. Toto své působení zmínil v roce 2011 na investičním fóru a následně získal jako hlavního sponzora jihočínskou společnost Shenzhen Capital Group, který vzápětí nabídl za třetinový podíl částku 30 milionů RMB (cca 100 milionů Kč). Díky tomu mohla začít výstavba dvou nových speciálních jevišť ve městech Lijiang a Dali, kde bude mít taneční soubor Yang Liping pevné zázemí. První má být hotové do konce letošního roku, na druhé si diváci budou muset počkat až do roku 2015. (O tom že město Lijiang je samo o sobě kouzelným místem bude jeden z příštích článků).



Ačkoliv tedy Yang opouští jeviště jako účinkující, bude stále přítomna nejen jako vedoucí vlastní umělecké společnosti a choreografka, ale také jako symbol pro všechny pokračovatele a následovníky. Můžeme si jen přát, že se i my dočkáme a na některém z budoucích světových turné budeme moci vidět její magická představení na vlastní oči.

ZDROJE : china.newspaperdirect.com
FOTO : seechina.tv, artsbird.com, peopledaily.cn, chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9