Co nás na japonském meči katana tolik láká

23:08 | 17.11.2016 kvacm 0
Japonský meč katana je díky své kráse obdivován po celém světě. Ale není to jen a pouze o jeho vlastnostech, ale i o jeho kráse a historii.
Katana byla, je a bude historické dědictví Japonska
Katana byla, je a bude historické dědictví Japonska FOTO: Detlev Nitsche / flickr.com
Katana, označována také jako samurajský meč, byla hlavní sečnou zbraní feudálního Japonska. Jak už název vypovídá, používali jej samurajové, vojáci dřívějšího zřízení země.
Tento meč se stal vlastně tvůrcem dnešního Japonska, jak ho známe dnes. Protože za použití této zbraně probíhaly menší či větší bitvy o ovládnutí země mezi jednotlivými klany.

Říká se, že první takováto zbraň byla vytvořena v roce 471 našeho letopočtu. Sloužila své misi téměř dlouhých 1500 let, tedy do prohry ve druhé světové válce, kdy USA spousta těchto zbraní zabavila a zničila.

Ovšem o ty, které lidem zůstaly, bylo postaráno se vší úctou a dnes jsou používány pro bojové umění (kenjutsu, kendo, aikido, ninjutsu a další..) nebo obdivovány jako umělecké dílo.


FOTO: Jenda2003 / wikipedia.org

I když mluvíme o kataně, toto slovo je vlastně pouze obecné označení pro tento typ zbraně. Podle svého užití se ještě dělí na několik podtypů, které měly svou nepostradatelnou úlohu.

Tachi (nodači)

Jednalo se o hlavní zbraň určenou jezdcům kavalerie. Ostří (hasaki) tohoto meče byla vždy větší než 60 centimetrů a délka celého meče byla obvykle 100 - 200 centimetrů.
Byla nošena ostřím k zemi. Nodači je pak označována větší varianta meče.

FOTO: Fredrik Salomonsson / flickr.com

Uchigatana

Obdoba tachi, která měla délku záležící na jejím držiteli. Ovšem nikdy nebyla delší než jeden metr. Vždy se nosila za opaskem ostřím nahoru, tedy opačně oproti Tachi.

FOTO: Aikido Club / flickr.com

Wakizashi

Jednalo se spíše o malou dýku, která fungovala jako záloha nebo výpomoc v boji proti protivníkovi. Nebo se také jednalo o hlavní nástroj pro vykonání sebevražedného rituálu seppuka. Délka byla běžně mezi 30 a 60 centimetry.

FOTO: Hèctor / flickr.com

Naginata

Byla to hlavní zbraň vojenských armád, využívaná také proti koňské jízdě. Svou roli hrála hlavně před příchodem kopí do Japonska. Délka ostří na konci zbraně se pohybovala od 30 do 90 centimetrů, délka celé zbraně však byla od 2 až do 3,5 metru.

FOTO: Soh Jin / flickr.com

Ninjato

Už podle názvu lze vyčíst, že se jednalo o zbraň ninjů. Měla převážně rovnou čepel a její délka se pohybovala v rozmezích wakizashi a uchigatana. Rukojeť (tsuka) byla taktéž rovná, dalo se na ní stát a použít ji jako další krok či schod. Obal - pochva (saya) neodrážela světlo, a tak mohl ninja běžet rychle ve stínech s mečem na zádech.
 

FOTO: reza_miyamoto

Moc a síla katany

Moc tohoto meče je nezpochybnitelná, ovšem podle mistrů záleží jen na jejím uživateli, jak se svůj meč naučí ovládat. O těch nejlepších se povídá, že dokázali pobít 50 nepřátel v řadě, bez jediného zaváhání.

Tato schopnost je dána díky zpracování meče. Ostří je totiž 7x prokládáno tvrzenou ocelí a podle nemálo testů se ukázalo, že dokáže přesným zásahem porazit střelnou zbraň tím, že přesekne vystřelenou kulku na dvě poloviny.


FOTO: Sabbie89 / flickr.com

Dnešní pravé katany vyrobené tradičním způsoben se pohybují v ceně okolo osmdesáti a sto tisíci. Ty levnější, okolo v řádu tisíců, nemají žádnou uměleckou hodnotu.

ZDROJ: wasa-bi.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9