Tradiční korejské hry (1. část)

16:00 | 23.10.2016 Kami 1
Máte rádi hry? V tomto článku se dozvíte, jaké tradiční hry se ještě dosud hrají v Koreji. Jako první se můžete naučit, jak si zahrát Yutnori, Gonggi a Jegichagi.
Tradiční korejské hry
Tradiční korejské hry FOTO: onedaykorea.com, flags.net

Yutnori (윷놀이)

Yutnori je tradiční a velmi populární korejská desková hra. Hraje se především na Nový lunární rok, kdy Korejci doufají, že díky této hře budou mít i nadále silné rodinné vztahy. Říká se, že vznikla již v antických dobách (před obdobím Tří království – 57 až 668 př. n. l.). Korejci Yutnori milují, protože můžou hrát všechny generace společně a vždy se u toho velmi nasmějí.


Yutnori mohou hrát 2 hráči nebo dva týmy. Skládá se ze čtyř dřevěných tyček ve tvaru půlměsíce a z hrací desky. Hráči hází s tyčemi a počítají ty, které dopadnou plochou stranou nahoru. Jedna obrácená se nazývá Do, dvě obrácené Gae, tři obrácené Geol a čtyři plochou nahoru Yut. A pokud jsou všechny převrácené dolů, říká se tomu Mo.

Pravidla hry:
Hráči se pohybují po hrací desce podle toho, kolik tyček mají obrácených. Pokud mají Mo, můžou se posunout až o pět políček, což je nejvíce. V případě, že mají Mo nebo Yut, hráč může hodit ještě jednou a pohnout se dvakrát za kolo. Jestliže dřívka vašeho týmu zachytí dřívka týmu druhého, hrajete ještě jednou. Když se tyčka s nápisem XXX otočí směrem nahoru, musíte se vrátit o krok zpět. Vyhrává tým, který dojde na hrací desce do cíle jako první.

V tomto krátkém videu můžete vidět, jak zhruba se Yutnori hraje.


 

Gonggi (공기 놀이)

Gonggi je tradiční korejská hra, která byla dříve oblíbená hlavně mezi dětmi a dívkami. Existuje již po několik generací a v každém regionu se nazývá trochu jinak a má i upravená pravidla. Vždy se hraje s pěti malými kamínky, které se vyhazují do vzduchu a sbírají podle pravidel. Počet hráčů je neomezený.

Pravidla hry:
Hráč sebere ze země jeden kamínek, a když jej vyhodí do vzduchu, sebere další a ten vyhozený musí chytit, přitom se však nesmí dotknout ostatních. Když úspěšně dokončí první kolo, pokračuje na začátku opět s jedním, ale tentokrát musí sebrat naráz dva kamínky, poté tři a naposled čtyři. Po všech kolech vyhodí kamínky a ty, které chytí na hřbet ruky, musí rychle vyhodit a chytit je. Podle toho kolik jich chytí, tolik dostane bodů. Tato hra je stále velmi oblíbená a ne jen mezi dětmi, ale pro všechny věkové kategorie.

Můžete si pustit krátké video, kde uvidíte, jak má hra vypadat.
 


 

Jegichagi (제기차기)

Jegichagi je tradiční korejská sportovní hra především pro chlapce, která má otestovat jejich schopnosti. Je považována za originální verzi západní hry hackysack. Jegi je něco jako badmintonový košíček. Je vyroben z mince a z tradičního korejského papíru. Jegichagi se dříve hrálo v zimě a na Nový lunární rok, ale v dnešní době se hraje v jakémkoli ročním období a různými způsoby. Nyní již existuje spousta verzí a materiálů, ze kterých si Jegi můžete vyrobit.

Pravidla hry:
Hráč má za úkol co nejvíc krát kopat do Jegi tak, aby mu nespadl na zem. Pokud je hráčů více, stojí v kruhu, posílají si Jegi dokola a snaží se, aby jim nespadl. Pokud některému hráči Jegi spadne, prohrál. Jako trest musí Jegi vyhodit na vítěze, který do něj může kopnout, kam chce. Pokud jej hráč, který prohrál, chytí do ruky, může se znovu přidat do hry.

Inspirujte se videem, jak si Jegi vyrobit jedním z mnoha způsobů a můžete si jít zahrát s přáteli.
 




Která hra vás zaujala nejvíc?


ZDROJE: korea.prkorea.com, tour.junggu.seoul.kr, boardgamegeek.com, youtube.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9