Bindi – Jaký význam má červená tečka na čele?

13:18 | 20.05.2018 Mei 4
Bindi je ozdoba čela, kterou nosí převážně indické ženy. Pojďme si říci, co tato tečka uprostřed čela znamená a jaké jsou její moderní varianty.
Herečka Aishwarya Rai s bindi
Herečka Aishwarya Rai s bindi FOTO: deccanchronicle.com
Bindi je červená tečka nebo ozdoba, kterou nosí hinduistické ženy namalovanou nebo nalepenou na svém čele. Slovo bindi znamená opravdu bod, tečka nebo malá částice. Slovo bindu sahá až do hymnu o stvoření, známého jako Nasadiya Sukta, v Rig Veda. Bindu je považováno za bod, ve kterém začíná stvoření a může se stát jednotou. Je také označováno jako „posvátný symbol kosmu v jeho neprojeveném stavu“.
 
Bindi je bod červené barvy, který se aplikuje do středu čela v blízkosti obočí mezi Hinduisty v Indii, Nepálu, na Srí Lance a v jihovýchodní Asii mezi hinduisty z Bali a Jávou.
 
Bindu je bod, kolem kterého je tvořena mandala, reprezentuje celý vesmír. Bindi je v hinduismu, buddhismu a džinismu spojeno s čakrou Ajna. Tradičně se oblasti mezi obočím, kde je bindi umístěno, říká šestá čakra, Ajna, sídlo skryté moudrosti. Bindi má prý zachovat energii a posílit koncentraci. Také představuje třetí oko.

shopbeachcombers.com

V jižní Asii nosí bindi ženy všech náboženství a neomezuje se na náboženství ani region. Tradiční bindi představuje a zachovává symbolický význam, který je integrován do indické mytologie v mnoha částech Indie.
 
Červené bindi má několik významů. Jeden jednoduchý výklad zní, že jde o kosmetickou značku používanou k posílení krásy. V časech Védů bylo bindi vytvořeno jako prostředek k uctívání něčího intelektu. Proto byl používán muži i ženami. Intelekt byl uctíván tak, aby bylo zajištěno, že myšlenky, řeč, akce, zvyky a také charakter se stanou čistými. Silný intelekt může člověku pomoci k ušlechtilým rozhodnutím v životě. Bude schopen postavit se životním výzvám s odvahou a uzná a přivítá v životě dobré myšlenky. Věřilo se, že na toto téma mohou být vytvořeni silní jedinci, silná rodina a silná společnost. Červená znamená čest, lásku a prosperitu. Od té doby bylo bindi nošeno se symbolikou těchto aspektů. V meditaci je toto místo mezi očima místem, kam se zaměří lidský zrak, takže to pomáhá koncentraci. Většina obrazů Buddhy a hinduistických božstev se zobrazuje s téměř zavřenýma očima ukazující pohled zaměřený mezi obočí.


Priyanka Chopra

Tradiční bindi je červené nebo kaštanové barvy. Špetka nachové linie prášku se nanáší prsteníčkem, který udělá perfektní červenou tečku. Chce to praxi, aby se dosáhlo dokonale kulatého tvaru. V dnešní době už se dá koupit i nalepovací bindi nebo různě zdobené. Už není omezováno barvou ani tvarem. Vyrábějí se z různých materiálů, s různými vzory, v mnoha barvách a velikostech.
 
V historii nosily podobné ozdoby dokonce i čínské ženy od druhého století v době vlády dynastie Tang. Ty je měly čistě pro dekorativní účely.
 
Bindi je v dnešní době populární i v jiných částech světa. Například celosvětově známé osobnosti jako Gwen Stefani, Vanessa Hudgens, Julia Roberts, Madonna, Selena Gomez a mnoho dalších se párkrát objevilo s bindi na čele.


Vanessa Hudgens


FOTO: shopbeachcombers.com, frify.com, mid-day.com, deccanchronicle.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9