Krocení sopek [Recenze]

17:00 | 28.09.2016 abhorsenka 3
Fantastické příběhy z jihovýchodní Asie. Nová kniha steampunkových povídek ze zemí, které na našem knižním trhu často nevidíme. Filipíny, Vietnam, Thajsko a další...
Krocení sopek
Krocení sopek FOTO: gorgona.eu
Nakladatelství Gorgona si k výročí nadělilo pozoruhodný dárek, knihu steampunkových povídek od autorů z Asie. V knižním souboru česky vydaném na jaře 2016 najdete autory z pěti zemí. Editoři Jaymee Goh a Joyce Chng zařadili do knihy povídky z Filipín, Singapuru, Thajska, Indonésie a Vietnamu a všechny představují trochu jiný steampunk, než si milovníci žánru představují. (Pokud jste se ještě se steampunkem nesetkali, vizuálním pomocníkem vám může být například filmy Zlatý kompas nebo český Vynález zkázy.)

Takže zapomeňte na viktoriánskou Anglii a pány v kloboucích, zapomeňte na století páry s magickými udělátky. Asie má vlastní historii a vlastní tradice, které pokud promícháte se steampunkovými motivy, vytvoří velice zajímavý koktejl – pro Evropana dvojnásobně.


 
Většina povídek si drží vysoký standard a i bez znalostí historických souvislostí, jako jsou španělská okupace Filipín nebo postavení čínských imigrantů v Singapuru, kterými jsou příběhy protkány, si čtení užijete. Všechny povídky vás dokážou něčím zaujmout. Setkáte se se sběrači sopečné energie v titulním Krocení sopek, dřevem naplněným magií v povídce Mezi rozpolcenými dušemi, nebo živoucími vzducholoděmi z první povídky. Osobně se mi nejvíce líbila povídka Poslední Aswang, která využívá motivů filipínských bájných bytostí a je naplněná poetikou.
 
Dalším kladem knihy je opravdu nádherná obálka od vietnamského grafika Hài Hoàng Trần Sơna a mapka Asie na její vnitřní části, kde jsou označena důležitá místa, o kterých se v povídkách autoři zmiňují. Pro orientaci mnohdy velice užitečná pomůcka.


 
Na konci knihy pak najdete medailonky všech autorů, které mohou zajímavě doplnit vyznění některých povídek. Zasvěcený doslov českého orientalisty Jaroslava Olši je opravdu vyčerpávající a obsahuje tolik informací, že si z něj pamatuji pouze jediné: fantastické žánry to v Asii neměly a stále nemají jednoduché.
 
Knihu mohu s klidem doporučit nejen milovníkům sci-fi, ale i všem, kteří rádi zkoušejí něco nového. Krocení sopek je skvělá příležitost, jak si rozšířit čtenářské obzory. Tak zavítejte do světa, který je stejný a přece tak jiný než ten náš, světa plného vzducholodí, robotického hmyzu i umělých implantátů a užijte si nevšední zážitek.
 
Pokud vás zajímá, jak se asijská steampunková antologie dostala na český knižní trh, příběh jejího vzniku, spolu s možností si knihu objednat, najdete na stránkách nakladatelství Gorgona.

FOTO. gorgona.eu

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9